Overslaan en naar de inhoud gaan

Onder water zetten van dorpen Lob van Gennep van tafel

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2020 - 17:41

Door het omstreden plan om bij extreem hoog water vijf dorpen in de kop van Noord-Limburg onder water te laten lopen, gaat zo goed als zeker een streep.

Gedeputeerde Carla Brugman meldt dat in een mededeling aan het Limburgs Parlement.

Beschermen
Het onder water zetten van Ven-Zelderheide, Ottersum, Plasmolen, Middelaar en Milsbeek was één van de drie varianten die verder werden onderzocht voor het project Lob van Gennep. Dat moet het gebied tussen Mook en Gennep beter beschermen tegen hoog Maaswater.

'Beste kans'
Maar uit een tussenrapportage van de stuurgroep die zich met de uitwerking bezig houdt, blijkt dat een simpele verhoging van de dijken het meest voor de hand liggend is.

"Dit alternatief komt beter uit de onderzoeken dan vooraf was gedacht. Het lijkt op basis van de informatie die nu beschikbaar is, de beste kans te maken om het voorkeursalternatief te worden", schrijft de gedeputeerde aan het Limburgs Parlement.

Lees ook: 'Geen dorpen onder water bij Lob van Gennep'

Goedkoop
De variant heeft ook de minste negatieve impact op de ruimtelijke kwaliteit en milieu en leefomgeving. En is ook het goedkoopst, zo valt nog te lezen.

Dijken
De hogere dijken zorgen voor een daling van de waterstand tussen Gennep en de Biesbosch van gemiddeld zeven centimeter. Daardoor hoeven de dijken in Noord-Brabant en Gelderland minder te worden verhoogd om bescherming te bieden tegen hoogwater.

Bij de verhoogde dijken wordt uitgegaan van een scenario waarbij de kans op een overstroming één keer op de 300 jaar wordt.

Lees ook: Draagvlak plan Lob van Gennep: provincie wacht onderzoek af

Volgend jaar
Het definitieve rapport over de varianten van de Lob van Gennep moet halverwege volgend jaar klaar zijn. Daarna wordt het ter inzage gelegd. Vervolgens komt de stuurgroep met een advies aan de minister van Verkeer en Waterstaat. Die moet vervolgens eind 2021 de knoop doorhakken.

Het is de bedoeling dat in 2026 met het werk kan worden begonnen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen