Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondanks nat voorjaar ligt droogte op de loer

Geplaatst opmaandag 31 mei 2021 - 14:30

De regen van de afgelopen tijd heeft een gunstig effect op het grondwaterpeil in de provincie. Bijna overal is dat nu weer op normaal niveau. Toch ligt droogte komende zomer nog altijd op de loer.

Waterschap Limburg houdt de 3000 grotere en kleinere stuwen in de provincie dan ook zoveel mogelijk omhoog om een buffer te hebben voor de warmere en drogere periode die voor de deur staat.

Maatregelen
Vorig jaar rond deze tijd moest het Waterschap nu al een verbod afkondigen voor de onttrekking van oppervlaktewater vanwege de droogte. Hoewel de vlag er dit jaar een beetje beter bij hangt, is er nog geen reden tot juichen volgens waterschapsbestuurder Har Frenken. "Het gegeven dat we nu na drie jaren met weinig regen in het voorjaar een redelijk nat voorjaar hebben, betekent niet dat we deze zomer geen droogte hoeven te verwachten. De komende jaren krijgen we sowieso vaker te maken met extreme weersomstandigheden, met meer regen in het voorjaar en meer hitte en droogte in de zomer. Daar moeten we ons dus op voorbereiden."

L1

Stuwen omhoog
De eerder ingezette weg om iedereen te vragen om een steentje bij te dragen, wordt dan ook voortgezet. Van het afkoppelen van regenpijpen thuis tot het nemen van maatregelen bij stuwen. Dat betekent dat landeigenaren, gemeenten en boeren worden gevraagd om stuwen in greppels en slootjes zoveel mogelijk omhoog te laten.

Maaibeheer
Het waterschap probeert ook op andere manieren om zoveel mogelijk water vast te houden. Bijvoorbeeld door anders om te gaan met het maaien van oevers op het moment dat het droog is. Zo is er vorig jaar 120 kilometer anders gemaaid, specifiek voor droogtebestrijding. In zo'n geval stelt het waterschap een maaibeurt bijvoorbeeld uit of maait het maar één kant van de sloot of beek. Begroeiing in een beek zorgt er namelijk ook voor dat water minder snel wegstroomt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen