Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondanks nat voorjaar ligt droogte op de loer

Geplaatst opmaandag 31 mei 2021 - 14:30

De regen van de afgelopen tijd heeft een gunstig effect op het grondwaterpeil in de provincie. Bijna overal is dat nu weer op normaal niveau. Toch ligt droogte komende zomer nog altijd op de loer.

Waterschap Limburg houdt de 3000 grotere en kleinere stuwen in de provincie dan ook zoveel mogelijk omhoog om een buffer te hebben voor de warmere en drogere periode die voor de deur staat.

Maatregelen
Vorig jaar rond deze tijd moest het Waterschap nu al een verbod afkondigen voor de onttrekking van oppervlaktewater vanwege de droogte. Hoewel de vlag er dit jaar een beetje beter bij hangt, is er nog geen reden tot juichen volgens waterschapsbestuurder Har Frenken. "Het gegeven dat we nu na drie jaren met weinig regen in het voorjaar een redelijk nat voorjaar hebben, betekent niet dat we deze zomer geen droogte hoeven te verwachten. De komende jaren krijgen we sowieso vaker te maken met extreme weersomstandigheden, met meer regen in het voorjaar en meer hitte en droogte in de zomer. Daar moeten we ons dus op voorbereiden."

L1

Stuwen omhoog
De eerder ingezette weg om iedereen te vragen om een steentje bij te dragen, wordt dan ook voortgezet. Van het afkoppelen van regenpijpen thuis tot het nemen van maatregelen bij stuwen. Dat betekent dat landeigenaren, gemeenten en boeren worden gevraagd om stuwen in greppels en slootjes zoveel mogelijk omhoog te laten.

Maaibeheer
Het waterschap probeert ook op andere manieren om zoveel mogelijk water vast te houden. Bijvoorbeeld door anders om te gaan met het maaien van oevers op het moment dat het droog is. Zo is er vorig jaar 120 kilometer anders gemaaid, specifiek voor droogtebestrijding. In zo'n geval stelt het waterschap een maaibeurt bijvoorbeeld uit of maait het maar één kant van de sloot of beek. Begroeiing in een beek zorgt er namelijk ook voor dat water minder snel wegstroomt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen