Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondanks corona zijn ziekenhuizen financieel gezond

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 13:28

De meeste Limburgse ziekenhuizen zijn niet in de problemen gekomen door de coronacrisis. Zorg op afstand en compensatie voor coronazorg zorgden voor een positief resultaat in 2020.

Ziekenhuizen VieCuri in Venlo en Venray, Sint Jans Gasthuis Weert, Zuyderland in Heerlen en Sittard-Geleen en het Maastricht UMC+ hebben ondanks de flinke daling van opnames en poliklinische bezoeken een positief resultaat geboekt in 2020. Zo laten de jaarcijfers van dat jaar zien.

Jaarverslag publiceren
Ziekenhuizen hebben van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitstel gekregen en moeten uiterlijk 1 oktober hun jaarverslag over 2020 publiceren. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond maakt hier gebruik van, daardoor zijn de jaarcijfers van dit ziekenhuis nog niet bekend.

Daling productie
Het effect van corona is duidelijk zichtbaar in de forse daling van klinische opnamen (opnames), eerste poliklinische bezoeken (een bezoek aan een arts) en verpleegdagen (hoe lang iemand in totaal in het ziekenhuis ligt). Het Sint Jans Gasthuis noteerde maar liefst 27 procent minder verpleegdagen en Zuyderland kende een forse daling van 32 procent van eerste poliklinische bezoeken in 2020 ten opzichte van 2019.

Lees ook: Coronadruk ziekenhuizen neemt toe

Coronacompensatie
Ondanks de daling van het aantal bezoeken, nam de omzet van alle ziekenhuizen toe. Dit komt grotendeels door de compensatie die de ziekenhuizen hebben ontvangen voor coronazorg. Daarnaast kreeg eind vorig jaar al het zorgpersoneel een zorgbonus van 1000 euro. Deze subsidies zijn opgeteld bij de omzet.

Zorg op afstand
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft tijdens de coronacrisis de regels aangepast waardoor het mogelijk was om ook een eerste afspraak digitaal te doen. Hoewel de woordvoerders van de ziekenhuizen aangeven dat voorkeur geniet een patiënt in levende lijve te zien op een eerste afspraak maakte deze wijziging het mogelijk om toch nieuwe patiënten te behandelen.

E-consult
Het leidde bij alle ziekenhuizen tot een flinke toename van e-consulten. Een e-consult is een digitaal medisch consult tussen patiënt en arts dat plaatsvindt via internet. Zo telde het Zuyderland in 2020 maar liefst 149.411 telefonische consulten tegenover slechts 17.584 in 2019. In het Sint Jans Gasthuis zijn er in 2020 bijna 40.000 e-consulten geregistreerd en VieCuri zag een verdrievoudiging tegenover 2019. In het Maastricht UMC+ is al jaren sprake van een toename van eHealth-mogelijkheden. Het aantal e-consulten nam tijdens de eerste coronagolf gigantisch toe van zo'n 300 per week tot zo'n 3.000 per week.

Lees ook: Geen nieuwe ziekenhuisopnames in Limburg

Hoogste stijging
De kosten van het personeel zijn onder meer door de benodigde extra inzet van ZZP’ers gestegen waarbij het Zuyderland met 14,5 procent de hoogste stijging laat zien. Overige redenen voor de stijging zijn de 5 procent verhoging van de salarissen conform de CAO, overuren en reserveringen voor niet opgenomen vakantie-uren. Daarnaast waren er extra kosten voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het ziekteverzuim steeg bij alle ziekenhuizen, waarbij MUMC+ alleen een toename zag bij verpleegkundigen van 4 procent in 2019 naar 6,5 procent in 2020.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen