Overslaan en naar de inhoud gaan

Onbegrip na maatregelen: 'Worden gebruikt als pressiemiddel'

Geplaatst opzaterdag 13 november 2021 - 20:01

De horecabranche reageert vol onbegrip op de maatregel om alle horeca om 20:00 uur te sluiten.

Volgens Marcel Jansen van restaurant La Casa in Valkenburg worden de horecaondernemers gebruikt als pressiemiddel voor niet-gevaccineerden. "Er is maar een reden waarom wij dicht moeten en dat is dat niet-gevaccineerden toch dat prikje laten zetten, en daarvoor worden wij als horecaondernemers gebruikt."

Geen begrip
Veel horecaondernemers in Valkenburg hebben het idee dat ze dubbel gestraft worden. Na verschillende lockdowns en de watersnood in Valkenburg konden de ondernemers namelijk eindelijk weer geld verdienen. De plaatselijke horeca heeft er daarom geen goed woord voor over. Mede omdat de periode die nu voor de deur staat voor veel ondernemers belangrijk is. De feestdagen zorgen normaal voor extra omzet. En net nu moeten de deuren op tijd dicht.

Overleven
Dirk Beljaarts, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, is eveneens ontsteld door de maatregelen in zijn branche. "Ik snap dat kroegen gewoon door blijven tappen na 20:00 uur. We missen daarbij een goede onderbouwing voor deze maatregelen van de overheid. Ook denk ik dat sommige horecabedrijven open blijven uit pure noodzaak. Het kabinet doet wel alsof de steunmaatregelen heel ruimhartig zijn, maar niks is minder waar. Het spaargeld en reserves zijn op. Het is daarom geen sprake van luxe of baldadigheid, mensen zitten thuis met de vraag: 'overleven we dit nog wel?'"

Toegang
Beljaarts vertelt dat het wat hem betreft ook anders had gekund: "Je zou bezoekers maar tot 20:00 uur toegang kunnen verlenen. Daarna kan een kroeg of discotheek tot laat openblijven. Het besmettingsverkeer wordt daarmee ingedamd omdat het dezelfde groep mensen betreft."

Afwachten
David Jongen bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen, onderstreept de behoefte aan een toekomstperspectief: "Mensen zijn heel erg toe aan duidelijkheid." Jongen durft nog niet met zekerheid te zeggen dat de maatregelen hun beoogde doel gaan bereiken: "Het is echt afwachten nu wat de invloed op het aantal besmettingen is."

Bekijk hier wat horecaondernemers- en bezoekers in Maastricht vinden van de lockdown:

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen