Overslaan en naar de inhoud gaan

'Onafhankelijke blik voor nieuwe activiteiten Chemelot'

Geplaatst opdinsdag 29 oktober 2019 - 22:56

Gedeputeerde Joost van den Akker gaat de beoogde commissie nog eens tegen het licht houden die nieuwe activiteiten op en rond Chemelot moet beoordelen.

De gedeputeerde voelt meer voor een commissie met onafhankelijke experts of aan een andere constructie waarbij de expertise op en rond de Chemelot-site centraal staat.

Achterkamertjes
"We moeten voorkomen dat mensen met verschillende belangen in achterkamertjes adviezen gaan geven”, aldus Van den Akker. In de beoogde commissie zouden de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek, de provincie, de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Chemelot zelf zitting nemen.

Actieve tegenspraak
Maar naar aanleiding van opmerkingen tijdens de presentatie van de nieuwe concept-veiligheidsvisie voor Chemelot in het gouvernement, zegt de gedeputeerde dat hij zich afvraagt of zo’n commissie wel de handigste optie is. Volgens Van den Akker wordt het ook belangrijk om bij de nieuwe vergunning te borgen dat actieve tegenspraak wordt georganiseerd als het gaat om veiligheid.

Ver van de werkvloer
“We moeten het eigen personeel van bedrijven uitdagen om zelf met goede voorstellen te komen. En dat niet alleen aan de top over te laten die ver van de werkvloer staat”, zo vindt de gedeputeerde.

Lees ook: Onderzoeksraad: veiligheid rond Chemelot moet beter

Veiligheidsgevoel
Bij de presentatie van de concept-veiligheidsvisie werd ook duidelijk dat het de bedoeling is het gevoel van veiligheid bij omwonenden regelmatig te gaan meten. Dat gebeurt eerst via een zogeheten nul-meting. Waarna regelmatig wordt bekeken of omwonenden vinden dat de situatie is verbeterd. Want in de nieuwe veiligheidsvisie worden scherpere afspraken gemaakt over het verminderen van risico’s op en buiten het Chemelot-terrein

Gedeputeerde Van den Akker verwacht dat het provinciebestuur voor kerstmis een definitief besluit neemt over die visie. Daarna is het Limburgs Parlement aan zet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen