Overslaan en naar de inhoud gaan

Onafhankelijk toezicht op nieuwe activiteiten Chemelot

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 17:40

Niet een commissie van overheidsvertegenwoordigers, maar een commissie van drie onafhankelijke experts gaat nieuwe activiteiten op en rond Chemelot beoordelen.

Dat is een belangrijk onderdeel van de nieuwe Veiligheidsvisie voor het chemisch bedrijventerrein in Sittard-Geleen.

In een concept-versie werd eind oktober nog voorgesteld dat de commissie moest bestaan uit vertegenwoordigers van Sittard-Geleen, Stein en Beek, de provincie, de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Chemelot zelf.

Lees ook: Commissie gaat wel en wee op en rond Chemelot monitoren

Achterkamertjes
Tijdens de presentatie van het concept werden daar al opmerkingen over gemaakt. Na afloop liet gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) al doorschemeren dat hij de beoogde samenstelling niet zo'n handige aanpak vond en dat hij meer voor onafhankelijke experts voelde. "We moeten voorkomen dat mensen met verschillende belangen in achterkamertjes adviezen gaan geven", zei de gedeputeerde toen. Dat is nu dus terug te vinden in de definitieve Veiligheidsvisie.

Lees ook: 'Onafhankelijke blik voor nieuwe activiteiten Chemelot'

Omwonenden blij
Het Graetheidecomité is blij met die keuze, zo blijkt uit een tweet van de bewonersorganisatie die zich inzet voor het behoud en versterking van de natuur in de regio. Het comité ziet daarin erkenning voor zijn eigen voorstel: "Juist die onafhankelijkheid hebben we benadrukt".

Start in 2020
De onafhankelijke commissie moet in de loop van 2020 van start gaan. Ze kan eventueel ook zelf andere experts betrekken bij haar werk.

Verouderde fabrieken
Een ander opvallend punt uit de Veiligheidsvisie is dat gekeken wordt naar de 'juridische mogelijkheden' om fabrieken met verouderde installaties uit de jaren '60 en '70 zonodig te verplichten die te vervangen.

Informatie delen
Uit de nieuwe Veiligheidsvisie blijkt verder dat de bedrijven op Chemelot informatie over incidenten met elkaar moeten gaan delen, zodat de andere bedrijven ervan kunnen leren. In rapporten over incidenten moet bovendien meer nadruk komen te liggen op het voorkomen van herhaling in de toekomst. Chemelot Site Permit (CSP) - de vergunninghouder van het hele bedrijventerrein - gaat daar voor een belangrijk deel op toezien. CSP moet ook de mogelijkheid krijgen in te grijpen als een bedrijf zich niet aan de voorwaarden van de vergunning houdt.

Lees ook: Directeur Chemelot wil één veiligheidscultuur op terrein

Communicatie
Verder komt er veel meer aandacht voor een goede en tijdige communicatie en informatie met de omwonenden van het Chemelot-terrein.

Het is de bedoeling om van Chemelot het meest duurzame en veilige chemie- en materialenterrein van Europa te maken.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen