Overslaan en naar de inhoud gaan

Omwonenden spoorwegovergang Haanrade tegen sluiting

Geplaatst opdinsdag 27 november 2018 - 17:00

Omwonenden van een onbewaakte spoorwegovergang in de Kerkraadse kern Haanrade verzetten zich tegen de sluiting ervan.

Ze reageren op het voornemen van ProRail om alle 135 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland binnen vijf jaar te sluiten. De risico's op ongelukken zouden te groot zijn.

Bijna-aanrijding
Afgelopen weekend bracht ProRail nog een filmpje naar buiten van een bijna-aanrijding tussen een fietser en een intercity in Geleen.

Lees ook: Bizarre beelden: trein mist fietser op haar na in Geleen

Video: L1

Rustig
Op de overweg in Haanrade is nog nooit een ongeluk gebeurd. "Ik heb een keer twee kinderen met hun paard van de overweg moeten halen, maar verder is er nooit iets gebeurd, terwijl deze overweg dagelijks tientallen keren wordt gebruikt", zeggen Wim en Willeke van den Berg, die pal naast de overweg wonen.

Natuurgebied
Vooral wandelaars en hobbyvissers maken er gebruik van. Achter het dorp ligt het Wormdal en dat is een populair wandelgebied. "En er is ook bijna geen alternatief. Dan moet je echt kilometers gaan omlopen en vooral voor vissers met al hun spullen is dat niet te doen", zegt Willeke.

Lees ook: Vele miljoenen voor aanpak onbewaakte spoorwegovergangen

Herrie
Ook beveiliging van de spoorweg zien ze niet zitten. "Er gaan hier straks ook 's nachts treinen rijden en dan heb je geen nachtrust meer door de alarmbellen, dus ook dat is geen oplossing", aldus Wim van den Berg, die een tijdje geleden ook een actiecomité tegen treinen met een gevaarlijke lading heeft opgericht.

De precieze aanpak van de onbewaakte spoorwegovergangen is nog niet duidelijk. ProRail zal daarvoor in overleg moeten gaan met allerlei belanghebbenden, zoals provincies, gemeenten en omwonenden.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen