Overslaan en naar de inhoud gaan

Omwonenden MAA willen verbod op Boeing 777 om dakpannen

Geplaatst opdinsdag 3 augustus 2021 - 15:57

Vijf omwonenden van Maastricht Aachen Airport (MAA) zijn het wachten zat. Ze willen dat er nu iets gedaan wordt aan hun gevoel van onveiligheid iedere keer als er zware vliegtuigen over hun daken vliegen. Zo niet, dan wacht een kort geding.

Voor Lou Wanten van het burgerinitiatief Omwonenden MAA is het duidelijk: zelfs als dakpannen zijn verankerd kunnen de sterke luchtstromingen achter een landend toestel de pannen van het dak blazen.

Dakpannen op trampoline
"Tot nu toe zijn er geen gewonden gevallen, maar het kan zomaar gebeuren. Laatst kwamen dakpannen terecht op een trampoline in een tuin. Stel je voor dat er op dat moment kinderen aan het spelen waren", aldus Wanten

Video: L1

Geschrokken
De directie van Maastricht Aachen Airport is daar ook van geschrokken. Ze deelt de bezorgdheid van de omwonenden. "Ik denk dat de bal nu vooral bij ons ligt om wat te gaan doen", zegt MAA-directeur Jos Roeven. "De oplossing ligt niet in het beperken van een bepaald vliegtuigtype. Er zijn andere mogelijkheden, zaken die je op de grond en in de lucht kunt regelen, zoals de aanvlieghoek tijdens het landen en het verankeren van de daken van huizen in de aanvliegroute."

Lees ook: Opnieuw schade aan daken door landende vliegtuigen MAA

Boeing 777
De schade aan daken wordt volgens Roeven vooral veroorzaakt door tweemotorige vliegtuigen, een Boeing 747 veroorzaakt bijna nooit schade. In ongeveer de helft van de 48 schademeldingen sinds 2018 ging het om dalende Boeings 777. Bijna 80 procent van de vrachtvluchten naar Beek wordt met zo'n triple seven uitgevoerd. Een verbod op dat toestel zou een dramatische impact hebben op de exploitatie van de luchthaven.

Bezorgdheid
De gemeente Beek is volgens wethouder Thijs van Es geen partij in deze zaak. De gemeente heeft middels een brief aan demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wel haar bezorgdheid uitgesproken over de incidenten met rondvliegende dakpannen. "Meer kunnen wij nu niet doen. Onze gemeenteraad heeft zich uitgesproken vóór het voortbestaan van de luchthaven vanwege de economische belangen en daarom ben ik tegen een eventueel verbod op een bepaald toestel. Er lopen onderzoeken naar oplossingen en ik vertrouw erop dat die er ook komen."

Onderzoek
Het burgerinitiatief Omwonenden MAA heeft daar totaal geen vertrouwen in. "Er ligt een onderzoek van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en die komen nadrukkelijk tot de conclusie dat er tegen een vortex, die sterke luchtstroming, niets te doen is. Dat hoort nou eenmaal bij vliegtuigen."

In Beek vlogen op 28 juli dakpannen van het huis van Marjo Schoutrop, nadat een Boeing 77 was overgevlogen. "Op een plek waar we vaker zitten met onze kinderen, heel gevaarlijk."

Video: Track'88

Lees ook: Nieuw onderzoek rondvliegende dakpannen MAA

Volgens Lou Wanten zijn er genoeg gesprekken geweest met de luchthaven en de gemeente. "Wij vinden dat er niets wordt gedaan om de ongerustheid weg te nemen bij de omwonenden. Stop daarom meteen met de vluchten van die 777's en als je een oplossing hebt gevonden, kun je ze weer opstarten."

Via hun advocaat vragen nu vijf families die getroffen zijn de gemeente om handhaving. Als dat niets oplevert, volgt de gang naar de rechter in kort geding.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen