Overslaan en naar de inhoud gaan

Omwonenden Chemelot lanceren burgermanifest

Geplaatst opvrijdag 7 september 2018 - 18:06

Een groep omwonenden van chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen heeft een burgermanifest geschreven.

Met het manifest willen de opstellers de omwonenden een stem geven. Ze formuleren er eisen in die gaan over de gewenste veiligheid in de omgeving van het terrein. Het document is bedoeld als handvat voor de politiek om toekomstig beleid te bepalen.

Basis voor beleid
Het initiatief voor het Burgermanifest is ontstaan nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op 21 juni dit jaar zijn rapport naar de veiligheid van het bedrijventerrein publiceerde. De OVV constateerde dat die veiligheid moet verbeteren.

Lees ook: Onderzoeksraad: Veiligheid Chemelot moet beter

License to operate
Chemelot moet volgens de OVV streven naar een zogenoemde 'license to operate'. Dat is een internationaal begrip waarmee wordt aangeduid dat een bedrijf in goed contact staat met zijn controleur en handhaver (in het geval van Chemelot is dat de Provincie Limburg) én de omwonenden. Daarbij is het wenselijk dat Chemelot meer doet dan het wettelijk vereiste minimum aan veiligheidsmaatregelen.

Eisenpakket
In het Burgermanifest eisen de opstellers onder andere dat er in geval van calamiteiten geen slachtoffers buiten het bedrijventerrein mogen vallen. Verder vinden ze uitbreiding binnen de stedelijke bebouwing onacceptabel. Ook willen ze dat Chemelot alternatieven bedenkt en opzet voor rangeren op het spoor en vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom.

Geen actiegroep
Volgens de opstellers van het manifest - een groep van zes mensen onder wie SPA-raadslid Jack Renet van Sittard-Geleen - zijn ze geen tegenstander van het bedrijventerrein, maar vinden ze dat de veiligheid voor de omgeving voorop moet staan. Ze noemen zich nadrukkelijk géén actiegroep.

Info-avonden
Ze onderschrijven het streven van Chemelot om vóór 2025 aan de hoogste veiligheidseisen te voldoen. Om zoveel mogelijk draagvlak te krijgen, worden in september vier openbare informatieavonden voor omwonenden gehouden.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen