Overslaan en naar de inhoud gaan

Omwonenden Chemelot lanceren burgermanifest

Geplaatst opvrijdag 7 september 2018 - 18:06

Een groep omwonenden van chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen heeft een burgermanifest geschreven.

Met het manifest willen de opstellers de omwonenden een stem geven. Ze formuleren er eisen in die gaan over de gewenste veiligheid in de omgeving van het terrein. Het document is bedoeld als handvat voor de politiek om toekomstig beleid te bepalen.

Basis voor beleid
Het initiatief voor het Burgermanifest is ontstaan nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op 21 juni dit jaar zijn rapport naar de veiligheid van het bedrijventerrein publiceerde. De OVV constateerde dat die veiligheid moet verbeteren.

Lees ook: Onderzoeksraad: Veiligheid Chemelot moet beter

License to operate
Chemelot moet volgens de OVV streven naar een zogenoemde 'license to operate'. Dat is een internationaal begrip waarmee wordt aangeduid dat een bedrijf in goed contact staat met zijn controleur en handhaver (in het geval van Chemelot is dat de Provincie Limburg) én de omwonenden. Daarbij is het wenselijk dat Chemelot meer doet dan het wettelijk vereiste minimum aan veiligheidsmaatregelen.

Eisenpakket
In het Burgermanifest eisen de opstellers onder andere dat er in geval van calamiteiten geen slachtoffers buiten het bedrijventerrein mogen vallen. Verder vinden ze uitbreiding binnen de stedelijke bebouwing onacceptabel. Ook willen ze dat Chemelot alternatieven bedenkt en opzet voor rangeren op het spoor en vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de bebouwde kom.

Geen actiegroep
Volgens de opstellers van het manifest - een groep van zes mensen onder wie SPA-raadslid Jack Renet van Sittard-Geleen - zijn ze geen tegenstander van het bedrijventerrein, maar vinden ze dat de veiligheid voor de omgeving voorop moet staan. Ze noemen zich nadrukkelijk géén actiegroep.

Info-avonden
Ze onderschrijven het streven van Chemelot om vóór 2025 aan de hoogste veiligheidseisen te voldoen. Om zoveel mogelijk draagvlak te krijgen, worden in september vier openbare informatieavonden voor omwonenden gehouden.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen