Overslaan en naar de inhoud gaan

Omwonenden Baexem willen varkenshouderij niet in wijk

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2015 - 6:43

Zo’n dertig omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de komst van een Livarboerderij aan de Beekkant in Baexem.

De huidige pluimveehouderij op deze plek is gekocht door Livar.

Grote overlast
Het bedrijf heeft begin juni een vergunning gekregen van de gemeente Leudal om hier in de toekomst ruim 2350 varkens te houden. Omwonenden zijn fel tegen het plan. Zij vrezen voor grote overlast.

Forse toename
Uit de vergunning blijkt dat de geurintensiteit met de komst van Livar zal verachtvoudigen. Een forse toename, maar daarmee ligt de uitstoot, evenals die van ammoniak en fijnstof, binnen de toegestane normen.

Ongedierte
De buurt denkt dat de cijfers nog wel eens hoger uit kunnen vallen omdat Livarvarkens te allen tijde naar buiten kunnen. De omwonenden zijn bovendien bang dat de varkens ongedierte met zich meebrengen en maken bezwaar tegen de locatie, vlak bij natuurgebied Het Leudal. In het bezwaarschrift dat de buurtbewoners (acht adressen, waarvan één opvangtehuis) samen hebben ingediend, vragen ze de gemeente een officieel milieuonderzoek in te stellen.

Worstcasescenario
Volgens wethouder Piet Verlinden is zo’n onderzoek in dit geval niet nodig. Directeur Frank de Rond van Livar betreurt het protest uit de buurt. Te meer omdat zijn bedrijf samen met Wageningen University een nieuw stalsysteem ontwikkelt waarbij geur, ammoniak en fijnstofemissie met 85 procent wordt gereduceerd. Een prototype wordt in Baexem toegepast. Omdat het systeem nog niet is uitontwikkeld, zijn de cijfers in de vergunning volgens De Rond een worstcasescenario.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bibliotheek boeken
Biebs Leudal gaan op de schop
Rechtbank vernietigt vergunning 'ongezonde' varkenshouderij
Inbraak
Dieven slaan acht keer toe in een paar uur tijd
Vrouw onder bedreiging van brommer beroofd
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen