Overslaan en naar de inhoud gaan

Omwonenden Abdissenbosch willen geen windmolens

Geplaatst opwoensdag 14 november 2018 - 18:33

Er komt steeds meer weerstand tegen de plannen om drie windmolens aan te leggen op de voormalige stortplaats in de Landgraafse kern Abdissenbosch.

De omwonenden vrezen horizonvervuiling door de windmolens van zo'n 190 meter. Ook vrezen ze voor geluidsoverlast.

Energiepark
De windmolens zijn een onderdeel van een groot energiepark dat de beheerder van de oude stort Bodemzorg Limburg en NPG Energy wilt bouwen. Naast de drie windmolens is er ook plaats voor een groot zonnepark van 30.000 panelen.

Milieuvervuiling
Voor het zonnepark lijkt in de raad en in de wijk wél genoeg draagvlak. Maar windmolens. Dat is een ander verhaal. "We willen die niet", zegt buurtbewoner Huub Drabbe. "Die horen niet in deze wijk thuis. En helemaal niet in dit kleine stukje natuur." Hij spreekt van milieuvervuiling. "Je kijkt alleen maar tegen die masten aan. Daarnaast staan ze de helft van de tijd stil. Dat zie ik ook net over de grens in Duitsland," aldus de buurtbewoner.

Waardeloos
Ook buurtbewoner Fon Pasmans wil dat de plannen in de prullenbak verdwijnen. "Ik woon midden in het dorp. Zelfs van hieruit ga ik ze zien", zegt hij. Volgens hem heeft Abdissenbosch al genoeg overlast. "Waardeloos plan. Ik verwacht geluidsproblemen, schaduwproblemen. Ze moeten eerst eens kijken of er andere plekken zijn in Landgraaf. We hebben hier al verkeersoverlast, een stortplaats en nu willen ze weer windmolens plaatsen."

Doelstellingen
Niet alleen de bewoners zien niets in een windmolenpark. Ook de grootste politieke partij in de raad, GBBL (Gezamenlijke Burger Belangen Landgraaf) is verdeeld. "Ik snap dat we doelstellingen hebben. We hebben windmolens nodig", zegt raadslid Ed Gubbels. "Echter, moeten we ook denken aan het Duitse natuurgebied Tevenerheide. Dat ligt meteen hiernaast en is een stilte gebied. Een windmolen kan daar de rust verstoren."

Draagvlak
Gubbels verwijst ook naar de Awacs vliegtuigen die over het gebied vliegen. Die zouden hinder kunnen ondervinden door de molens. Maar hij vraagt zich vooral af of er genoeg draagvlak is in de wijk Abdissenbosch. "We lopen als Landgraaf voorop in Parkstad Limburg als het gaat om groene energie. Maar we moeten wel goed kijken waar het kan en of het kan."

Alles aan doen
Wethouder Freed Janssen, ook van de GBBL, begrijpt de onrust. Maar hij wil er alles aan doen om draagvlak in de wijk krijgen. "Er is begrip voor de plannen. We hebben een meedenkgroep gevormd om te praten over hoe we verder gaan."

Meedenken
Voor wethouder Janssen is het in ieder geval duidelijk dat de omgeving ook van de windmolens moet profiteren. Niet alleen de lasten, maar ook de lusten. "Die meedenkgroep en omwonenden moeten daarover nadenken. Het moet ook iets voor de omwonenden opleveren. Anders gaat het niet door."

Er waren al eerder plannen voor windmolens op het voormalige sportterrein. Die zijn toen niet doorgegaan.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen