Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden secretaris Geleense moskee op vrije voeten

Geplaatst opwoensdag 9 mei 2018 - 13:58

Secretaris Laarbi A. (38) van de Al Houda-moskee in Geleen komt op vrije voeten. Dat bepaalde de rechtbank woensdag tijdens een pro forma-zitting.

De man wordt onder meer verdacht van oplichting, witwassen, financiering van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie.

Lees ook: Secretaris moskee blijft in cel vanwege terreurverdenking

Geld voor IS
Hij zou via een aantal stichtingen geld hebben ingezameld om hulp te bieden in oorlogsgebied, maar volgens justitie belandde het geld bij organisaties als IS en Al Qaida. De secretaris zit al maanden vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Vertaalproblemen
Zijn advocaat vindt het niet nodig dat Laarbi daar in afwachting van het proces blijft zitten. Volgens haar kloppen de beschuldigingen niet, berusten ze op misverstanden of vertaalproblemen en is het gezin van de man gebaat bij zijn vrijlating. De rechtbank gaat daar niet helemaal in mee. Ze noemt de verdenkingen 'zwaar' en de kans op herhaling is volgens de rechter aanwezig. Desondanks mag Laarbi naar huis.

Strenge voorwaarden
Dit gebeurt wel onder strenge voorwaarden. De omstreden secretaris moet onder andere een enkelband dragen, mag Nederland niet verlaten, mag niet in de moskee komen en geen contact opnemen met medeverdachte Stefan Z. Daarnaast moet hij zijn paspoort inleveren, mag hij geen hulpverleningsactiviteiten ontplooien en moet hij de aanwijzingen van politie en justitie opvolgen.

Eerder werd medeverdachte Stefan Z., voorzitter van de Geleense moskee, al onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Zo kreeg hij onder meer een contactverbod met de eigen moskee en een enkelband.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen