Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden secretaris Geleense moskee op vrije voeten

Geplaatst opwoensdag 9 mei 2018 - 13:58

Secretaris Laarbi A. (38) van de Al Houda-moskee in Geleen komt op vrije voeten. Dat bepaalde de rechtbank woensdag tijdens een pro forma-zitting.

De man wordt onder meer verdacht van oplichting, witwassen, financiering van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie.

Lees ook: Secretaris moskee blijft in cel vanwege terreurverdenking

Geld voor IS
Hij zou via een aantal stichtingen geld hebben ingezameld om hulp te bieden in oorlogsgebied, maar volgens justitie belandde het geld bij organisaties als IS en Al Qaida. De secretaris zit al maanden vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Vertaalproblemen
Zijn advocaat vindt het niet nodig dat Laarbi daar in afwachting van het proces blijft zitten. Volgens haar kloppen de beschuldigingen niet, berusten ze op misverstanden of vertaalproblemen en is het gezin van de man gebaat bij zijn vrijlating. De rechtbank gaat daar niet helemaal in mee. Ze noemt de verdenkingen 'zwaar' en de kans op herhaling is volgens de rechter aanwezig. Desondanks mag Laarbi naar huis.

Strenge voorwaarden
Dit gebeurt wel onder strenge voorwaarden. De omstreden secretaris moet onder andere een enkelband dragen, mag Nederland niet verlaten, mag niet in de moskee komen en geen contact opnemen met medeverdachte Stefan Z. Daarnaast moet hij zijn paspoort inleveren, mag hij geen hulpverleningsactiviteiten ontplooien en moet hij de aanwijzingen van politie en justitie opvolgen.

Eerder werd medeverdachte Stefan Z., voorzitter van de Geleense moskee, al onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Zo kreeg hij onder meer een contactverbod met de eigen moskee en een enkelband.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen