Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden 'scheurtjesreactor' Tihange weer opgestart

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 20:45

De omstreden 'scheurtjesreactor' van de kerncentrale in het Belgische Tihange is vrijdag weer opgestart.

De reactor, enkele tientallen kilometers van Maastricht, lag twee maanden stil voor onderhoud. Daarbij is ook nog eens vastgesteld dat de scheurtjes niet verergeren en dat de reactor dus veilig is, concludeerde de Belgische nucleaire waakhond FANC.

Lees ook: Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Zorgen
De reactor lag tussen 2012 en 2015 een tijdlang stil omdat er haarscheurtjes in de stalen wanden waren ontdekt. Sindsdien zijn er grote zorgen in onder andere buurlanden Nederland en Duitsland. Als het zou misgaan met de reactor, dan lopen de inwoners van Maastricht en 5 miljoen anderen in een straal van 75 kilometer gevaar.

De reactor Tihange 2 wordt, net als die in Doel bij Antwerpen die dezelfde kuren vertoont, sindsdien extra gecontroleerd. Tihange 2 heeft die controle eind vorig jaar goed doorstaan, aldus het FANC.

Maandag
De herstart zou eigenlijk maandag al plaatsvinden. Maar door een onoplettendheid van het personeel ging er iets mis, waardoor de reactor automatisch uitschakelde en het hele proces weer van voor af aan moest beginnen, legt een woordvoerder van eigenaar Engie uit. Inmiddels draait de reactor weer op vol vermogen.

België wil Tihange 2 over twee jaar sluiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen