Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden 'scheurtjesreactor' Tihange weer opgestart

Geplaatst opvrijdag 22 januari 2021 - 20:45

De omstreden 'scheurtjesreactor' van de kerncentrale in het Belgische Tihange is vrijdag weer opgestart.

De reactor, enkele tientallen kilometers van Maastricht, lag twee maanden stil voor onderhoud. Daarbij is ook nog eens vastgesteld dat de scheurtjes niet verergeren en dat de reactor dus veilig is, concludeerde de Belgische nucleaire waakhond FANC.

Lees ook: Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Zorgen
De reactor lag tussen 2012 en 2015 een tijdlang stil omdat er haarscheurtjes in de stalen wanden waren ontdekt. Sindsdien zijn er grote zorgen in onder andere buurlanden Nederland en Duitsland. Als het zou misgaan met de reactor, dan lopen de inwoners van Maastricht en 5 miljoen anderen in een straal van 75 kilometer gevaar.

De reactor Tihange 2 wordt, net als die in Doel bij Antwerpen die dezelfde kuren vertoont, sindsdien extra gecontroleerd. Tihange 2 heeft die controle eind vorig jaar goed doorstaan, aldus het FANC.

Maandag
De herstart zou eigenlijk maandag al plaatsvinden. Maar door een onoplettendheid van het personeel ging er iets mis, waardoor de reactor automatisch uitschakelde en het hele proces weer van voor af aan moest beginnen, legt een woordvoerder van eigenaar Engie uit. Inmiddels draait de reactor weer op vol vermogen.

Belgi├ź wil Tihange 2 over twee jaar sluiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen