Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden proces tot zaligverklaring van stichter Rolduc

Geplaatst opvrijdag 4 juni 2021 - 10:41

Een flink aantal stukken over het leven van de stichter van Rolduc gaat deze maand naar het Vaticaan. Het is het slotstuk van de aanvraag tot zaligverklaring van Ailbertus.

Maar niet iedereen staat achter de poging tot zaligverklaring. Zo is historicus Antoine Jacobs sceptisch, omdat er maar weinig over Ailbertus bekend is.

Sporen gezocht
"We willen graag dat Ailbertus zalig verklaard wordt, omdat zijn levensverhaal buitengewoon is. Hij was rijk en gaf al zijn geld uit aan de armen, dus hij deelde", zegt Catharina Scholtens van de stichting Ailbertus Rolduc. De laatste stukken (de Positio) worden deze maand naar Rome gestuurd en daar wordt vervolgens bekeken of het voldoende is. De stichting Ailberus Rolduc begon de procedure in 2014. Het is nu aan het Vaticaan om te beslissen of de stichter van Rolduc inderdaad zalig zal worden verklaard. Niemand minder dan de paus zelf heeft hierin het laatste woord.

Aan de inzet van Scholtens en haar medestrijders zal het niet liggen: "We zijn sinds 2004 bezig. We hebben veel kunnen vinden. Daarvoor hebben we naar sporen van Ailbertus gezocht in Nederland, Belgiƫ en Frankrijk."

Opdracht
Ailbertus leefde zo'n 900 jaar geleden. Dat lijkt een historisch feit, maar over de rest van het leven van deze man is niet veel bekend. Bekend is wel dat hij uit Noord-Frankrijk kwam, kanunnik in Doornik was en een visioen kreeg. Hij kreeg daarin naar eigen zeggen de opdracht om een kapel te bouwen en dat deed hij op de plek waar nu Rolduc staat.

Potsierlijk
Vanwege de beperkte kennis over Ailbertus is historicus Antoine Jacobs erg sceptisch over het proces tot zaligverklaring dat ingezet is. "Over de historische Ailbertus is weinig bekend. Dus je kunt ook moeilijk zeggen dat hij het leven van een heilige heeft geleefd. Een ander punt is dat er in de loop van 900 jaar geen overtuigend teken is geweest van verering. Om dan nu een proces aanhangig te maken vind ik potsierlijk."

Een wonder
Scholtens is echter vastberaden: "Ik denk wel dat we het hard kunnen maken. Maar je moet geduld hebben." Voor een zaligverklaring moet de persoon in kwestie een wonder verricht hebben en dat heeft zelfs de stichting Ailbertus Rolduc nog niet kunnen ontdekken. Scholtens wijst op het intentieboek dat in de abdijkerk ligt naast een beeld van Ailbertus. In dit boek kunnen kerkbezoekers hun intenties schrijven. "Mocht er iemand op een natuurlijk manier gezond worden, dan is er een wonder gebeurd. Dan ben je op voorspraak van Ailbertus genezen. Maar inderdaad, dat is tot nu toe nog niet gebeurd."

Fronsen
Jacobs begrijpt de poging tot zaligverklaring van Ailbertus niet. "Kunnen we onze tijd niet beter aan iets anders besteden? In een tijd van een priestertekort, financiƫle tekorten in parochies en leegstaande kerken hebben we in de kerk heel wat anders aan het hoofd dan een quasi-heilige uit de twaalfde eeuw. Dit soort heiligverklaringen doet veel mensen de wenkbrauwen fronsen."

Volgend jaar is het 900 jaar geleden dat Ailbertus is gestorven. De stichting Ailbertus Kerkrade zou graag zien dat de paus dan de zaligverklaring uitspreekt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen