Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden kippenbedrijf Heythuysen wil weer uitbreiden

Geplaatst opdinsdag 3 februari 2015 - 22:39

Pluimveebedrijf Jori in Heythuysen, dat in 2009 in opspraak raakte, heeft bij de gemeente Leudal een uitbreidingsplan ingediend.

Het gemeentebestuur is bereid hieraan mee te werken, maar wil dat het bedrijf eerst in overleg gaat met omwonenden.

Half miljoen kippen
Het bedrijf wil het aantal kippen uitbreiden van 340 duizend naar bijna een half miljoen. Een aantal dat Jori in het verleden ook al had. Dat draaide Leudal toen terug omdat het in strijd met de milieuregels was. Nu is de kippenboer van plan om drie luchtwassers te plaatsen om de uitstoot van gevaarlijke stoffen tegen te gaan. Ook wil Jori een mestloods bouwen. Voor de uitbreiding is een wijziging in het bestemmingsplan nodig.

Juridische strijd
In 2009 ontstond een juridische strijd tussen het bedrijf, de gemeente en omwonenden toen bleek dat Jori zich op meerdere punten niet aan de regels hield. Het bedrijf kreeg toen verschillende dwangsommen opgelegd.

Het ging om het illegaal houden van kippen, ook waren stallen deels tegen de regels in gebouwd. Die mochten uiteindelijk blijven staan, maar het maximum aantal kippen bleef beperkt tot 340.000.

Schadevergoeding
Omwonenden hebben een schadevergoeding gekregen voor de waardevermindering van hun huizen. Over de hoogte hiervan loopt nog steeds een juridische procedure bij de Raad van State.

Buurtbewoners
Omdat de uitbreiding zo gevoelig ligt, wil Leudal eerst peilen hoe het plan valt bij de buurtbewoners. Er is een bureau ingeschakeld dat met hen hierover in gesprek is.

Lees woensdag meer over de uitbreidingsplannen in Dagblad de Limburger.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Leudal betaalde buurt kippenfarm Heythuysen voldoende
Leudal wordt strenger tegen stank
Provincie dringt ammoniakuitstoot verder terug
Clustering varkensbedrijf in Sevenum
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen