Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden kippenbedrijf Heythuysen wil weer uitbreiden

Geplaatst opdinsdag 3 februari 2015 - 22:39

Pluimveebedrijf Jori in Heythuysen, dat in 2009 in opspraak raakte, heeft bij de gemeente Leudal een uitbreidingsplan ingediend.

Het gemeentebestuur is bereid hieraan mee te werken, maar wil dat het bedrijf eerst in overleg gaat met omwonenden.

Half miljoen kippen
Het bedrijf wil het aantal kippen uitbreiden van 340 duizend naar bijna een half miljoen. Een aantal dat Jori in het verleden ook al had. Dat draaide Leudal toen terug omdat het in strijd met de milieuregels was. Nu is de kippenboer van plan om drie luchtwassers te plaatsen om de uitstoot van gevaarlijke stoffen tegen te gaan. Ook wil Jori een mestloods bouwen. Voor de uitbreiding is een wijziging in het bestemmingsplan nodig.

Juridische strijd
In 2009 ontstond een juridische strijd tussen het bedrijf, de gemeente en omwonenden toen bleek dat Jori zich op meerdere punten niet aan de regels hield. Het bedrijf kreeg toen verschillende dwangsommen opgelegd.

Het ging om het illegaal houden van kippen, ook waren stallen deels tegen de regels in gebouwd. Die mochten uiteindelijk blijven staan, maar het maximum aantal kippen bleef beperkt tot 340.000.

Schadevergoeding
Omwonenden hebben een schadevergoeding gekregen voor de waardevermindering van hun huizen. Over de hoogte hiervan loopt nog steeds een juridische procedure bij de Raad van State.

Buurtbewoners
Omdat de uitbreiding zo gevoelig ligt, wil Leudal eerst peilen hoe het plan valt bij de buurtbewoners. Er is een bureau ingeschakeld dat met hen hierover in gesprek is.

Lees woensdag meer over de uitbreidingsplannen in Dagblad de Limburger.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Leudal betaalde buurt kippenfarm Heythuysen voldoende
Leudal wordt strenger tegen stank
Provincie dringt ammoniakuitstoot verder terug
Clustering varkensbedrijf in Sevenum
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen