Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden autismebehandeling ook in Limburg

Geplaatst opvrijdag 25 september 2020 - 7:30

Ondanks de felle kritiek van de Vereniging van Kindergeneeskunde gaan verschillende Limburgse homeopaten toch door met het aanbieden van een behandeling tegen autisme bij kinderen.

Uit onderzoek van het tv-programma De Monitor bleek eerder dat in Nederland zo'n duizend kinderen ieder jaar zo'n behandeling ondergaan.

Darmen
Peter Guinée uit Maastricht is één van de homeopaten die zo'n behandeling aanbiedt, de zogenoemde CEASE-therapie. Die afkorting staat voor Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression. Guinée beweert dat hij mede door middel van homeopathische middelen autisme kan verzachten en soms zelfs kan genezen: "Medicatie en vaccins spelen een grote rol bij autisme. Beiden kunnen namelijk de darmflora of de functie van het zenuwstelsel verstoren. Met specifieke middelen kan ik deze verstoringen teniet doen. Daarnaast geef ik aanwijzingen voor voeding en eventuele voedingssupplementen."

Balans
Een andere Limburgse homeopaat die een behandeling tegen autisme aanbiedt, is Herman Phillipsen uit Weert. In tegenstelling tot Guinée is autisme volgens hem niet te genezen, maar is verbetering wel degelijk mogelijk. Zijn behandeling verschilt van de CEASE-therapie en volgt de richtlijnen van de klassieke homeopathie. "Ik probeer de balans tussen lichaam en geest te herstellen. In eerste instantie maak ik een soort plattegrond van een persoon om precies in kaart te brengen hoe hij of zij in elkaar steekt. Als ik vervolgens zie dat er één steen scheef ligt, leg ik die recht. Het hele gestel functioneert vervolgens weer als één geheel. Dit alles gebeurt met behulp van natuurlijke middelen zoals mineralen en planten."

Kwakzalverij
De voorzitter van de Vereniging van Kindergeneeskunde, Károly Illy, wil van beide behandelingen niks weten en pleit voor een verbod: "Het is kwakzalverij en geldklopperij. Er is geen medicijn tegen autisme. De aandoening is niet te genezen. Homeopathische druppeltjes werken daarom niet. Ik ben niet bang dat er schadelijke middelen in zo'n behandeling ingezet worden, maar ik ben wél bang dat ouders in de waan verkeren dat ze hun autistisch kind hiermee helpen en daardoor niet kiezen voor het enige dat verstandig is in zo'n situatie: goede begeleiding."

Verbod
Illy wil daarom dat er vanuit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een verbod komt. De inspectie laat desgevraagd in een schriftelijke reactie weten dat ze op dit moment bekijkt hoe ze deze situatie aan gaat pakken. Wel benadrukt ze dat behandelaars alternatieve behandelingen mogen aanbieden zónder dat daar wetenschappelijk bewijs voor bestaat.

Hetze
Volgens homepaat Guinée is het perspectief van Illy onderdeel van de hetze die al langer gaande is tegen de homeopathische geneeskunde: "Alles wat met homeopathie te maken heeft, wordt per definitie afgewezen en bestempeld als kwakzalverij." Of hij verwacht dat er een verbod komt op zijn behandeling refereert Guinée naar de keuzevrijheid op het gebied van therapieën: "Ik denk dat het in juridisch opzicht niet mogelijk is om dat te veranderen."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen