Overslaan en naar de inhoud gaan

Omikronvariant duikt voor het eerst op in Limburg

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 12:27

Een Limburger is besmet met de omikronvariant van het coronavirus.

Dat bevestigt infectiearts bij GGD Zuid Limburg en hoogleraar infectieziektebestrijding Christian Hoebe.

Zuid-Afrika
Het is voor het eerst dat deze variant opduikt in onze provincie. De besmetting kwam aan het licht bij een man die pas uit Zuid-Afrika terug was gekomen. "Uit de eerste testen blijkt dat het om de nieuwe variant gaat", zegt Hoebe. "De laatste testen moeten duidelijkheid geven, maar we kunnen het bijna met zekerheid stellen."

Dominante variant
De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Afgelopen zaterdag stond de teller op 20 bevestigde gevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat omikron mogelijk "de dominante variant in Nederland wordt". Dat is nu nog de Delta-variant, die goed is voor net geen 100 procent van alle positieve tests in Nederland.

Besmettelijker
De omikronvariant van het coronavirus is pas eind november in Zuid-Afrika ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe variant een milder ziekteverloop heeft. Daarentegen grijpt omikron wel sneller om zich heen en blijkt deze variant besmettelijker.

Duitsland
Ook vlak over de grens is de besmettelijkere variant van het coronavirus opgedoken. In de Kreis Heinsberg hebben zeker drie personen de omikronvariant onder de leden.

Lees ook: Nieuwe variant coronavirus duikt vlak over Duitse grens op

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen