Overslaan en naar de inhoud gaan

Omgeving rond kalkoenbedrijf Weert vrij van vogelgriep

Geplaatst opdinsdag 25 mei 2021 - 22:19

Bij pluimveebedrijven in Weert die binnen drie kilometer liggen van het kalkoenbedrijf waar vorige week de vogelgriep uitbrak, zijn geen besmette dieren aangetroffen.

Dat laat de Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, dinsdag weten aan het vakblad Nieuwe Oogst.

79.000 dieren geruimd
Het gaat om zeven pluimveehouderijen. Uit onderzoek is gebleken dat ze gevrijwaard zijn gebleven van de zeer besmettelijke vogelgriep. Op het kalkoenbedrijf in Weert waar het virus uitbrak, zijn zaterdag 13.000 kalkoenen geruimd. Bij een aangrenzend bedrijf met leghennen moesten 66.000 kippen worden afgemaakt.

Lees ook: Dieren in Weert worden geruimd: 'Heel hard geschrokken'

Het besmettingsgevaar is daarmee nog niet definitief geweken. Alle pluimveebedrijven binnen 10 kilometer van het geruimde kalkoenbedrijf worden nog geïnspecteerd. Het gaat om 128 bedrijven.

Ophokplicht
De pluimveehouders hopen dat de ophokplicht wordt opgeheven zodra duidelijk is hoe de besmetting tot stand is gekomen. De vogelgriep kan worden verspreid door de uitwerpselen van wilde watervogels. Sinds eind oktober is vogelgriep bij veertien Nederlandse pluimveebedrijven vastgesteld en moet al het commercieel gehouden gevogelte binnenblijven. Kinderboerderijen en ander hobbyhouders van pluimvee zijn verplicht om hun dieren af te schermen.

Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen