Overslaan en naar de inhoud gaan

Omgeving gewaarschuwd na salpeterzuurlek Baarlo

Geplaatst opzaterdag 5 augustus 2017 - 8:54

Omwonenden van een plantenkwekerij in Baarlo hebben te horen gekregen ramen en deuren gesloten te houden, vanwege het salpeterzuurlek bij het bedrijf.

Door nog onbekende oorzaak is er een flinke hoeveelheid damp vrijgekomen.

Regen
Met waterschermen probeert de brandweer te voorkomen dat de damp zich verder verspreidt. Ook de regen helpt een handje om de chemicaliën weer te doen neerslaan. Ook is de Napoleonweg te hoogte van het bedrijf afgesloten.

Camping
De brandweer houdt de luchtkwaliteit in de gaten in de omgeving, en ook op de camping die vlakbij het bedrijf ligt. De campingeigenaar is al op de hoogte gesteld van het feit dat de gasten op het terrein geëvacueerd zullen moeten worden als de situatie bij de kwekerij verder uit de hand loopt.

Lees ook: Zuur vrijgekomen bij plantenkwekerij Baarlo

Lekbak

Bij het bedrijf staan twee vaten met elk 1000 liter salpeterzuur, waarvan er een is gaan lekken. Het zuur is in een lekbak terecht gekomen, waar het open en bloot ligt. Het zuur is erg agressief, en reageert meteen zodra er een verontreiniging in de lekbak komt. De brandweer is zelf begonnen met het wegpompen van het zuur, een gespecialiseerd bedrijf neemt dat later op de dag over.

Opvangbak
Het lek werd rond 6:30 uur ontdekt door medewerkers van de vestiging van de Grow Group aan de Napoleonsbaan Noord. Het zuur wordt door het bedrijf gebruikt om zelf kunstmest mee te maken. Zo'n 150 liter van de bijtende stof was weggestroomd in een opvangbak. Daar is het door nog onbekende oorzaak gaan verdampen, en heeft het zich over de omgeving verspreid. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de bruin-gele damp duidelijk te zien en te ruiken.

Van de ongeveer vijftien medewerkers zie zaterdagmorgen bij het bedrijf aanwezig waren, is niemand gewond geraakt. Het personeel is naar huis gestuurd.

Foto: Fer Traugott

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zuurlek onder controle, Napoleonsbaan weer open
Zuur vrijgekomen bij plantenkwekerij Baarlo
Ammoniaklek bij voerfabriek Beringe, N275 afgesloten
Brandweer
Hulpdiensten massaal opgetrommeld voor mogelijke lekkage
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen