Overslaan en naar de inhoud gaan

Ombudsman onderzoekt motorclub Veterans

Geplaatst opvrijdag 1 juli 2016 - 7:17

De ombudsman voor veteranen wil opheldering over de status van motorclub Veterans.

Veterans, dat ook in Heerlen een afdeling heeft, is door het ministerie van Veiligheid en Justitie op de lijst van zogeheten 1% motorclubs geplaatst.

Hells Angels en Satudarah
Daarmee wordt hij in hetzelfde rijtje geschaard als bijvoorbeeld Hells Angels en Satudarah. MC Veterans claimt echter niet crimineel te zijn. Volgens de club zelf bestaat Veterans uit mensen die als militair zijn uitgezonden naar een brandhaard. Tevens delen de leden een voorliefde voor Harley Davidson's. Met criminaliteit wensen zij niet geassocieerd te worden.

Klacht
Justitie denkt daar anders over. Die plaatste Veterans op de 1% motorclubs-lijst, omdat een meerderheid van de bikers over een strafblad zou beschikken. Daarop diende de motorclub een klacht in, die vorig jaar in november door de minister ongegrond werd verklaard. In een toelichting liet hij weten dat uit politie-informatie naar voren was gekomen dat bijna twee op de drie leden van Veterans al eens is veroordeeld voor een misdrijf.

Crimineel verleden
Dat strookt volgens Veterans niet met de inhoud van een nota van Defensie, waarin valt te lezen dat uit eerder onderzoek van politie en Koninklijke Marechaussee juist niet is gebleken dat militaire leden van motorclubs, zoals Veterans, een crimineel verleden hebben. Sterker nog, alle nog actief dienende militairen moeten beschikken over een verklaring van geen bezwaar.

Last
Op aanvullende vragen van MC Veterans kreeg de motorclub evenwel geen antwoord. De club is onlangs naar de Veteranenombudsman gestapt. De leden zeggen namelijk last te hebben van de kwalificatie als 1-procenter.
Privé, op het werk, maar ook tijdens de motoractiviteiten zelf. De Veteranenombudsman die ze in de arm hebben genomen, is deze week een onderzoek gestart.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen