Overslaan en naar de inhoud gaan

OM wil tonnen van sjoemelende oud-directeur Prime Champ

Geplaatst opwoensdag 11 november 2020 - 16:12

Als het aan justitie ligt, moet oud-directeur Geert Verdellen van champignonbedrijf Prime Champ ruim 860.000 euro betalen vanwege uitbuiting van een aantal Poolse pluksters.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag duidelijk tijdens de zitting in de rechtbank van Roermond. Verdellen (58) was zelf niet aanwezig bij de inhoudelijke behandeling.

Inval
Politie en justitie deden in 2012 een inval bij het bedrijf, met locaties in Venlo en Horst, in verband met uitbuiting en valsheid in geschrifte. Een jaar later viel Prime Champ om en werd de onderneming failliet verklaard.

Sjoemelen met prikklok
Verdellen werd verweten met het tijdsregistratiesysteem te hebben geknoeid. Jarenlang zouden Poolse arbeiders bij Prime Champ zijn onderbetaald. Zo maakten ze lange dagen, hadden ze amper vrije tijd en moesten ze een deel van hun inkomsten inleveren voor eten en huisvesting.

Lees ook: Uitbuiting en fraude: celstraf voor directeur Prime Champ

Hoger beroep
De oud-directeur kreeg in 2016 een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. De rechtbank achtte bewezen dat het bedrijf onder leiding van Verdellen valsheid in geschrifte heeft gepleegd en dat Poolse pluksters werden uitgebuit. Toch ging hij in hoger beroep tegen dit vonnis. De zaak wordt eind november opnieuw behandeld door een hogere rechter van het gerechtshof in 's-Hertogenbosch.

Tonnen geld
Volgens de officier van justitie heeft Verdellen miljoenen verdiend met zijn sjoemelpraktijken destijds. Omdat de zaak het hoofd niet boven water kon houden, kon het geld niet terug worden geclaimd. Daarom eist het OM 860.139,75 euro van de oud-directeur.

Lees ook: Justitie wil verdachten Prime Champ jarenlang de cel in

Verrekenen
In de periode van 2009 tot en met 2012 heeft Verdellen volgens justitie geld verkregen 'op een manier die niet deugd'. Op grond van berekeningen van het OM moet dat 'wederrechtelijk genoten voordeel' terug worden betaald. Advocate Fébe Schoolderman trekt de berekeningen van justitie in twijfel. "Mijn client had echt hart voor de zaak. Hij wordt neergezet als een criminele leider terwijl hij uit privémiddelen onder meer lonen en vakantiegeld voor zijn medewerkers heeft betaald. De lasten waren groter dan de lusten." Die bedragen zouden volgens de raadsvrouw verrekend moeten worden.

Volgens de rechtbank krijgen beide partijen de kans om schriftelijk op elkaar te reageren in de ontnemingszaak. De uitspraak wordt uiterlijk 9 december gedaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen