Overslaan en naar de inhoud gaan

OM wil schietverdachte in Hoensbroek hard straffen

Geplaatst opwoensdag 22 juli 2015 - 8:00

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, wacht René M. (42) een fikse straf voor een schietpartij in Hoensbroek.

Het OM wil dat hij wordt veroordeeld tot tbs of een celstraf, zo bleek dinsdag in de rechtbank in Maastricht.

Poging tot doodslag
De man uit Brunssum wordt vervolgd omdat hij in november vorig jaar wild om zich heen heeft geschoten in de Ridder Hoenstraat in Hoensbroek. Volgens het OM heeft René M. daar meerdere mensen mee in levensgevaar gebracht. De officier van justitie gaat onder meer poging tot doodslag eisen.

Volgens hem heeft M. op een man geschoten. Toen die man zijn huis in vluchtte, zou M. op het huis hebben geschoten. René M. zou ook op een vrouw en haar kinderen hebben gevuurd met een mitrailleur. De Brunssumer wordt ook vervolgd voor het schieten op toegesnelde agenten en het bezit van de Uzi en een gaspistool.

Onderzoek in kliniek
In zijn woning heeft de politie daarnaast ruim anderhalve kilo amfetamine gevonden. René M. is voor onderzoek in de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) geweest. De experts van het PBC schrijven in een rapport dat M. in een psychose verkeerde tijdens de wildwestvertoning in de Ridder Hoenstraat.

De experts zullen het rapport tijdens de volgende zitting toelichten. Het zal dan gaan over de vraag in hoeverre M. toerekeningsvatbaar is. Het OM zet in op tbs, of een gevangenisstraf met behandeling wanneer de rechtbank daar niet in meegaat.

30 maanden celstraf
Advocaat Serge Weening houdt zijn kaarten voorlopig tegen de borst. Weening heeft wel gevraagd de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen zodat die kan beginnen met het uitzitten van een gevangenisstraf van dertig maanden die hij heeft gekregen voor een andere zaak. Die draaide om drugs- en wapenbezit. Dat verzoek is echter afgewezen.

Lees ook: Schoten in Hoensbroek, politie doet onderzoek.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Anderhalf jaar cel en tbs voor naakte Uzi-schutter
Schutter Hoensbroek had tumor in hoofd
Thijs H.
Nieuw onderzoek naar 'ernstig psychotische' Thijs H.
Thijs h. in rechtbank
Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen