Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: Weertse terreurcel niet uitgelokt

Geplaatst opmaandag 3 februari 2020 - 17:21

De verdachten in de zogenoemde Weertse terreurzaak zijn niet uitgelokt, zoals hoofdverdachte Hardi N. beweert.

"Er is geen snipper in het dossier die die bewering bevestigt", zei het Openbaar Ministerie maandag tijdens een inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Rotterdam.

Vakantiepark
N. en vijf medeverdachten werden in september 2018 tijdens een grote operatie opgepakt op een vakantiepark in Weert, omdat ze een aanslag op een evenement zouden beramen. Nederland was met de arrestaties aan een grote aanslag ontsnapt, stelde justitie destijds. Inlichtingendiensten kregen de veronderstelde terreurcel tijdig in het vizier en wisten te infiltreren. De zes zitten sinds hun aanhouding in voorarrest.

Uitlokking
Volgens Hardi N., die maandag als enige verdachte uit de rechtszaal wegbleef, heeft de infiltratieactie hem aangezet tot plannen voor een aanslag, terwijl hij die zelf niet zou hebben gehad. Een en ander zou zijn geregisseerd door inlichtingendienst AIVD, die zich daarmee schuldig zou hebben gemaakt aan (verboden) uitlokking. Volgens het OM liegt N. in zijn verklaring.

Sluwe manier
"Ik voelde dat ze me onder druk zetten, op een heel sluwe manier", aldus N. tijdens een eerder afgenomen verhoor. "Ze wisten precies dat ik zwak was, ze hebben een zaadje in mijn hart geplant." N. zou er ook toe zijn aangezet om zijn vermoedelijke handlangers bij de terreurplannen te betrekken.

Hoofd van AIVD
De advocaten in de zaak willen onder meer aan de hand van getuigenverhoren uitzoeken of er inderdaad is uitgelokt, omdat dat grote gevolgen voor de zaak zou kunnen hebben. Zij willen onder anderen mensen van de AIVD horen, onder wie het hoofd.

Kunstmest
Bij huiszoekingen werden destijds kunstmest en chemicaliën gevonden, voldoende om een halve kilo explosieven te maken. Welk evenement de mannen op het oog hadden, als ze dat al hadden, is niet bekend.

Vanaf 6 april behandelt de Rotterdamse rechtbank de zaak inhoudelijk. Op 6 februari neemt zij een beslissing over de verzoeken van de advocaten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen