Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: Weertse terreurcel niet uitgelokt

Geplaatst opmaandag 3 februari 2020 - 17:21

De verdachten in de zogenoemde Weertse terreurzaak zijn niet uitgelokt, zoals hoofdverdachte Hardi N. beweert.

"Er is geen snipper in het dossier die die bewering bevestigt", zei het Openbaar Ministerie maandag tijdens een inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Rotterdam.

Vakantiepark
N. en vijf medeverdachten werden in september 2018 tijdens een grote operatie opgepakt op een vakantiepark in Weert, omdat ze een aanslag op een evenement zouden beramen. Nederland was met de arrestaties aan een grote aanslag ontsnapt, stelde justitie destijds. Inlichtingendiensten kregen de veronderstelde terreurcel tijdig in het vizier en wisten te infiltreren. De zes zitten sinds hun aanhouding in voorarrest.

Uitlokking
Volgens Hardi N., die maandag als enige verdachte uit de rechtszaal wegbleef, heeft de infiltratieactie hem aangezet tot plannen voor een aanslag, terwijl hij die zelf niet zou hebben gehad. Een en ander zou zijn geregisseerd door inlichtingendienst AIVD, die zich daarmee schuldig zou hebben gemaakt aan (verboden) uitlokking. Volgens het OM liegt N. in zijn verklaring.

Sluwe manier
"Ik voelde dat ze me onder druk zetten, op een heel sluwe manier", aldus N. tijdens een eerder afgenomen verhoor. "Ze wisten precies dat ik zwak was, ze hebben een zaadje in mijn hart geplant." N. zou er ook toe zijn aangezet om zijn vermoedelijke handlangers bij de terreurplannen te betrekken.

Hoofd van AIVD
De advocaten in de zaak willen onder meer aan de hand van getuigenverhoren uitzoeken of er inderdaad is uitgelokt, omdat dat grote gevolgen voor de zaak zou kunnen hebben. Zij willen onder anderen mensen van de AIVD horen, onder wie het hoofd.

Kunstmest
Bij huiszoekingen werden destijds kunstmest en chemicaliën gevonden, voldoende om een halve kilo explosieven te maken. Welk evenement de mannen op het oog hadden, als ze dat al hadden, is niet bekend.

Vanaf 6 april behandelt de Rotterdamse rechtbank de zaak inhoudelijk. Op 6 februari neemt zij een beslissing over de verzoeken van de advocaten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten