Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: 'Tienduizenden boetes tunnel Maastricht niet onterecht'

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 16:05

Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat er tienduizenden onterechte boetes zijn uitgedeeld bij een trajectcontrole op de N2 in de Koning Willem Alexandertunnel.

Het OM laat L1 desgevraagd weten dat die veronderstelling in de media naar aanleiding van een uitspraak van de kantonrechter niet klopt.

Niet onterecht
Volgens het OM is het niet zo dat tienduizenden boetes onterecht zijn uitgedeeld; een flink deel van de automobilisten is óf in een andere periode zijn geflitst, of zij hebben de boete niet aangevochten op basis van de verwarrende bebording. Andere beboete automobilisten deden dat wel.

Jurist Clemens Meerts zegt dat het niet klopt dat de boetes terecht zijn zolang je deze óf niet succesvol aanvecht óf dat je op een ander moment geflitst bent. "Dit is niet redengevend van het OM. Immers was de bebording in september 2017 onvoldoende en is de situatie pas in april 2018 aangepast. Dat zijn toch echt duizenden bekeuringen in de tussentijd. Dat ze niet zijn aangevochten door betrokken doet aan de onjuistheid niet af.", aldus Meerts. Hij voegt daaraan toe dat 'nog helemaal niet vaststaat dat de situatie na april 2018 in orde is'.

Verwarring
Een automobilist die tijdens de trajectcontrole in de tunnel in september 2017 was bekeurd, spande een zaak aan. De kantonrechter oordeelde onlangs dat de bestuurder te hard had gereden, maar dat de bebording met de maximumsnelheid voor verwarring kon zorgen. De bestuurder hoeft daarom de boete niet te betalen.

Lees ook: 'Tienduizenden onterechte boetes trajectcontrole A2-tunnel'

Geen misverstanden
De snelheidsovertredingen die sinds de start van de trajectcontrole in maart 2017 tot april 2018 zijn begaan, zijn volgens de kantonrechter het gevolg van een onduidelijke nieuwe verkeerssituatie op een druk knooppunt waarbij het voor alle verkeersdeelnemers wennen was. "Juist in zo'n situatie is het van belang dat er geen misverstanden kunnen ontstaan omtrent de maximumsnelheid", zo zei de rechter eerder tegen De Limburger.

Vaker onduidelijk
Het Openbaar Ministerie benadrukt nu dat de bebording langs de N2 aan de wettelijke eisen voldoet. Toch blijkt dat meer automobilisten geen idee hadden hoe hard ze op dat traject mogen rijden. Van zeker 36 andere automobilisten is namelijk ook bekend dat ze naar de rechter zijn gestapt, en dat hun boete eveneens ongedaan is gemaakt.

100 of 80 kilometer
In de bovenste tunnelbuizen, op de N2, mag er 80 kilometer per uur gereden worden. Als weggebruikers de tunnel naderen lopen de A2, waar maximaal 100 kilometer gereden mag worden, en de N2 parallel aan elkaar. Langs de A2 stonden aan beide kanten borden, maar langs N2 daarentegen niet. In april 2018 is de bebording langs de N2 is aangepast, waarmee de onduidelijkheid weggenomen moet zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen