Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: 'Tienduizenden boetes tunnel Maastricht niet onterecht'

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 16:05

Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat er tienduizenden onterechte boetes zijn uitgedeeld bij een trajectcontrole op de N2 in de Koning Willem Alexandertunnel.

Het OM laat L1 desgevraagd weten dat die veronderstelling in de media naar aanleiding van een uitspraak van de kantonrechter niet klopt.

Niet onterecht
Volgens het OM is het niet zo dat tienduizenden boetes onterecht zijn uitgedeeld; een flink deel van de automobilisten is óf in een andere periode zijn geflitst, of zij hebben de boete niet aangevochten op basis van de verwarrende bebording. Andere beboete automobilisten deden dat wel.

Jurist Clemens Meerts zegt dat het niet klopt dat de boetes terecht zijn zolang je deze óf niet succesvol aanvecht óf dat je op een ander moment geflitst bent. "Dit is niet redengevend van het OM. Immers was de bebording in september 2017 onvoldoende en is de situatie pas in april 2018 aangepast. Dat zijn toch echt duizenden bekeuringen in de tussentijd. Dat ze niet zijn aangevochten door betrokken doet aan de onjuistheid niet af.", aldus Meerts. Hij voegt daaraan toe dat 'nog helemaal niet vaststaat dat de situatie na april 2018 in orde is'.

Verwarring
Een automobilist die tijdens de trajectcontrole in de tunnel in september 2017 was bekeurd, spande een zaak aan. De kantonrechter oordeelde onlangs dat de bestuurder te hard had gereden, maar dat de bebording met de maximumsnelheid voor verwarring kon zorgen. De bestuurder hoeft daarom de boete niet te betalen.

Lees ook: 'Tienduizenden onterechte boetes trajectcontrole A2-tunnel'

Geen misverstanden
De snelheidsovertredingen die sinds de start van de trajectcontrole in maart 2017 tot april 2018 zijn begaan, zijn volgens de kantonrechter het gevolg van een onduidelijke nieuwe verkeerssituatie op een druk knooppunt waarbij het voor alle verkeersdeelnemers wennen was. "Juist in zo'n situatie is het van belang dat er geen misverstanden kunnen ontstaan omtrent de maximumsnelheid", zo zei de rechter eerder tegen De Limburger.

Vaker onduidelijk
Het Openbaar Ministerie benadrukt nu dat de bebording langs de N2 aan de wettelijke eisen voldoet. Toch blijkt dat meer automobilisten geen idee hadden hoe hard ze op dat traject mogen rijden. Van zeker 36 andere automobilisten is namelijk ook bekend dat ze naar de rechter zijn gestapt, en dat hun boete eveneens ongedaan is gemaakt.

100 of 80 kilometer
In de bovenste tunnelbuizen, op de N2, mag er 80 kilometer per uur gereden worden. Als weggebruikers de tunnel naderen lopen de A2, waar maximaal 100 kilometer gereden mag worden, en de N2 parallel aan elkaar. Langs de A2 stonden aan beide kanten borden, maar langs N2 daarentegen niet. In april 2018 is de bebording langs de N2 is aangepast, waarmee de onduidelijkheid weggenomen moet zijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen