Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: 'Tienduizenden boetes tunnel Maastricht niet onterecht'

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 16:05

Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat er tienduizenden onterechte boetes zijn uitgedeeld bij een trajectcontrole op de N2 in de Koning Willem Alexandertunnel.

Het OM laat L1 desgevraagd weten dat die veronderstelling in de media naar aanleiding van een uitspraak van de kantonrechter niet klopt.

Niet onterecht
Volgens het OM is het niet zo dat tienduizenden boetes onterecht zijn uitgedeeld; een flink deel van de automobilisten is óf in een andere periode zijn geflitst, of zij hebben de boete niet aangevochten op basis van de verwarrende bebording. Andere beboete automobilisten deden dat wel.

Jurist Clemens Meerts zegt dat het niet klopt dat de boetes terecht zijn zolang je deze óf niet succesvol aanvecht óf dat je op een ander moment geflitst bent. "Dit is niet redengevend van het OM. Immers was de bebording in september 2017 onvoldoende en is de situatie pas in april 2018 aangepast. Dat zijn toch echt duizenden bekeuringen in de tussentijd. Dat ze niet zijn aangevochten door betrokken doet aan de onjuistheid niet af.", aldus Meerts. Hij voegt daaraan toe dat 'nog helemaal niet vaststaat dat de situatie na april 2018 in orde is'.

Verwarring
Een automobilist die tijdens de trajectcontrole in de tunnel in september 2017 was bekeurd, spande een zaak aan. De kantonrechter oordeelde onlangs dat de bestuurder te hard had gereden, maar dat de bebording met de maximumsnelheid voor verwarring kon zorgen. De bestuurder hoeft daarom de boete niet te betalen.

Lees ook: 'Tienduizenden onterechte boetes trajectcontrole A2-tunnel'

Geen misverstanden
De snelheidsovertredingen die sinds de start van de trajectcontrole in maart 2017 tot april 2018 zijn begaan, zijn volgens de kantonrechter het gevolg van een onduidelijke nieuwe verkeerssituatie op een druk knooppunt waarbij het voor alle verkeersdeelnemers wennen was. "Juist in zo'n situatie is het van belang dat er geen misverstanden kunnen ontstaan omtrent de maximumsnelheid", zo zei de rechter eerder tegen De Limburger.

Vaker onduidelijk
Het Openbaar Ministerie benadrukt nu dat de bebording langs de N2 aan de wettelijke eisen voldoet. Toch blijkt dat meer automobilisten geen idee hadden hoe hard ze op dat traject mogen rijden. Van zeker 36 andere automobilisten is namelijk ook bekend dat ze naar de rechter zijn gestapt, en dat hun boete eveneens ongedaan is gemaakt.

100 of 80 kilometer
In de bovenste tunnelbuizen, op de N2, mag er 80 kilometer per uur gereden worden. Als weggebruikers de tunnel naderen lopen de A2, waar maximaal 100 kilometer gereden mag worden, en de N2 parallel aan elkaar. Langs de A2 stonden aan beide kanten borden, maar langs N2 daarentegen niet. In april 2018 is de bebording langs de N2 is aangepast, waarmee de onduidelijkheid weggenomen moet zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen