Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: Meer verdenkingen van discriminatie in 2020

Geplaatst opmaandag 3 mei 2021 - 13:49

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen jaar in Limburg flink meer verdenkingen van discriminatie behandeld dan in het jaar daarvoor.

In Limburg ging het in totaal om 31 verdenkingen, tegenover 15 een jaar eerder. Dat blijkt uit het rapport 'Cijfers in Beeld 2020' dat het OM maandag heeft gepubliceerd.

In de cijfers wordt onderscheid gemaakt tussen strafbare feiten die specifiek over discriminatie gaan en delicten zoals mishandeling of belediging, waar mogelijk discriminatie bij meespeelde.

Specifieke discriminatiefeiten
Bij specifieke discriminatiefeiten gaat het alleen om zaken waarbij mensen vervolgd worden voor een overtreding van een artikel uit het Wetboek van Strafrecht die speciaal gaat over discriminatie. In Limburg ging het om twintig specifieke discriminatiefeiten, veel meer dan de zes die een jaar eerder bij het OM binnenkwamen.

Discriminatie bij ander delict
Discriminatie kan daarnaast ook meespelen bij andere delicten, zoals mishandeling, belediging of vernieling. In dat geval krijgt de zaak de maatschappelijke classificatie discriminatie mee. In Limburg behandelde het OM vorig jaar elf codis-feiten, net iets meer dan de negen feiten die het Limburgs parket in 2019 behandelde.

Burenruzie
Een specifiek voorbeeld van een codis-feit is een zaak over een langlopende burenruzie in Horst. Een man werd op verschillende manieren door zijn buurman racistisch behandeld. Hij ontving bijvoorbeeld via Facebook-messenger een afbeelding waarop zijn hoofd was vervangen door dat van een gorilla. De afbeelding werd begeleid door de tekst 'lelijke stink aap'.

De buurman maakte in de periode van 20 september tot en met 5 november 2019 nog meer verwijzingen naar apen richting de man. De politierechter veroordeelde de buurman vervolgens voor eenvoudige belediging. Hij moest een geldboete van 400 euro betalen.

Oorzaak onduidelijk
Waar de stijging door komt, weet het OM niet. "Het aantal feiten waarover wordt gerapporteerd maakt dat het statistisch niet mogelijk is om vergaande conclusies te trekken over stijgingen of dalingen in de cijfers."

De cijfers gaan dan ook alleen over de vormen van discriminatie die strafbaar zijn en waarvan aangifte is gedaan bij de politie. Dat gebeurt lang niet altijd. Ook kan het voorkomen dat er geen verdachte wordt gevonden of dat er sprake is van onvoldoende bewijs.

Veel meer meldingen
"Onder meer deze factoren verklaren waarom het aantal ingestroomde feiten bij het OM altijd lager ligt dan het aantal meldingen en aangiften bij de politie", licht het OM toe. "Terughoudendheid is geboden, want één zaak, met meerdere verdachten en/of feiten, kan bijvoorbeeld al voor een groot verschil in de cijfers zorgen ten opzichte van voorgaande jaren."

Afgelopen jaar kwamen landelijk zestig zaken voor de rechter die specifiek over discriminatie gingen. In 83 procent volgde een veroordeling.

Hatelijke reacties
Een grote zaak was bijvoorbeeld van NRC-columniste Clarice Gargard. November vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Amsterdam 24 personen tot taakstraffen tot 58 uur en geldboetes tot 450 euro voor het plaatsen van hatelijke reacties bij een livestream, die zij in 2018 opnam tijdens de sinterklaasintocht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen