Het Openbaar Ministerie in Maastricht opende donderdagavond zijn deuren voor burgers die met regelmaat vraagtekens zetten bij uitspraken en straffen in gesprek.
Ondanks dat het OM geen straf oplegt, maar deze bij de rechter eist, vinden zij het belangrijk om te weten wat straffen in de samenleving oproepen. "Door middel van een burgerforum kunnen wij horen welke gevoelens uitspraken oproepen bij burgers en op een rustige manier het gesprek aan gaan en uitleg bieden", vertelt Gertjan Bos van het Openbaar Ministerie aan L1 Radio.
Ruzie op straat
Twintig mensen kwamen donderdagavond af op de avond. Aan de hand van drie voorbeelden uit de praktijk, werden de meningen gepeild. "We begonnen met ruzie op straat tussen twee mannen. Een van de mannen doet aangifte en krijgt een straf opgelegd. De meeste mensen vonden dit wat overdreven. Maar wat verandert er qua gevoel als de ruzie tussen een man een bejaarde vrouw was of tussen een man en een politieagent? Moeten we dan voor een zelfde vergrijp een andere straf eisen? Toen liepen de meningen ineens erg uiteen."
Passende straffen
Naast de enquête mochten mensen ook zelf vragen stellen en ideeën aandragen. "Iemand vond het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat een persoon die een ander verwond met vuurwerk een taakstraf krijgt waarbij hij bij de gemeente vuil moet gaan ruimen. 'Laat hem dan in het ziekenhuis zijn straf doen en de slachtoffers onder ogen komen' was zijn idee."
Het Openbaar Ministerie gaat op meerdere plekken door het land het burgerforum houden en vervolgens de resultaten aanbieden aan het Generaal Parket in Den Haag. Daarmee gaat gekeken worden of het strafsysteem wordt aangepast.