Overslaan en naar de inhoud gaan

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen

Geplaatst opdonderdag 22 februari 2018 - 10:46

Het Openbaar Ministerie geeft geen gehoor aan het verzoek van onder andere het ziekenhuis in Maastricht, de Heerlense studente Charlotte Pelt en andere Limburgse gezondheidsinstellingen om de tabaksindustrie voor de rechter te slepen.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten, zo maakte justitie donderdag bekend.

Niet in strijd
'Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving', staat in een toelichting.

Lees ook: Advocaat: 'Mensen kijken anders naar tabak door aangifte'

Zware mishandeling
Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrift.

'Gezonde roker'
Ook de Heerlense studente Charlotte Pelt klopte later aan bij de advocaat. Zij was de eerste 'gezonde' roker die in Nederland de tabaksindustrie voor de rechter probeerde te slepen. De studente vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten.

Lees ook: Ziekenhuis Maastricht steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Meer steun
Behalve Pelt sloten de afgelopen tijd ook tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra. In Limburg was er steun van onder andere MUMC+ Maastricht en verslavingsinsituut Vincent van Gogh.

Opgelucht
British American Tobacco (BAT), één van de tabaksproducten waar de aangifte tegen werd gedaan, heeft 'met instemming kennisgenomen' van het besluit van justitie om de grote tabaksfabrikanten niet strafrechtelijk te vervolgen. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht'', laat de Nederlandse tak van het bedrijf weten.

Advocaat Ficq laat het er niet bij zitten nu het OM meldde dat het geen mogelijkheden ziet om de tabaksproducenten te vervolgen. Ze stapt naar het gerechtshof in Den Haag om vervolging alsnog af te dwingen.

Zware mishandeling
Volgens het OM valt gezondheidsschade door sigaretten de tabaksindustrie niet rechtstreeks aan te rekenen. Daarom is er volgens justitie geen grond voor vervolging voor de aangifte van zware mishandeling.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen