Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude

Geplaatst opwoensdag 21 november 2018 - 17:24

Een aantal van fraude verdachte pluimveehouders uit Weert, Leudal en Ysselsteyn moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt samen ruim 800.000 euro terugbetalen.

Dat hebben de boeren volgens justitie verdiend door opzettelijk meer kippen te houden en meer mest te produceren dan waarvoor ze rechten betaalden.

Sjoemelkippen
Met die dierenrechten wordt in Nederland geregeld dat het aantal landbouwdieren niet boven een bepaald maximum uit komt. In totaal zes pluimveehouders stonden woensdag in Den Bosch voor de rechter omdat ze honderden of zelfs duizenden kippen méér hadden dan waarvoor ze rechten betaalden.

Weert
De hoogste eisen waren voor twee boeren uit Weert. Hen hangt een taakstraf van 240 en 120 uur boven het hoofd, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van achtereenvolgens 6 en 2 maanden. De eerste boer moet bovendien een kleine 350.000 euro die hij onterecht heeft verdiend terugbetalen, zijn plaatsgenoot krijgt wat het OM betreft een rekening van zo'n 164.000 euro.

Ysselsteyn
Een pluimveehouder uit Ysselsteyn hoorde een eis van 120 uur voorwaardelijke taakstraf en een boete van 75.000 euro. Dat bedrijf zou bovendien zo'n 295.000 euro moeten terugbetalen.

Voorwaardelijke boete
De vierde Limburgse verdachte, uit de gemeente Leudal, hoorde een eis van 80 uur werkstraf tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook hangt hem een boete van 15.000 euro boven het hoofd, al is daarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Verder wil het OM dat hij ruim 15.000 euro terugbetaalt.

Themazitting
De zes zaken werden behandeld tijdens een speciale themazitting. Daar zei de Officier van Justitie dat boeren die sjoemelen met het dierrechtensysteem, het milieu sterk belasten met de extra uitstof van onder meer stikstof, fosfaat en ammoniak. Ook hebben volgens het OM veel mensen in gebieden met veel veehouderijen last van longproblemen en stank, en is de kwaliteit van het grondwater door alle mest slecht.

Inval
De zitting volgt twee dagen na een grote inval van justitie en NVWA bij een adviesbureau in Heythuysen, dar veehouderijen op grote schaal zou hebben geholpen met het vervalsen van hun mestboekhouding.

Lees ook: Mestfraude: miljoenen in beslag genomen bij invallen in Limburg

Brabant
Naast de vier Limburgse kippenboeren stonden ook twee vakgenoten uit het Brabantse Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek voor de rechter. Ook tegen hen eist justitie taakstraffen, boetes en ontnemingen.

De uitspraak is over twee weken.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen