Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude

Geplaatst opwoensdag 21 november 2018 - 17:24

Een aantal van fraude verdachte pluimveehouders uit Weert, Leudal en Ysselsteyn moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt samen ruim 800.000 euro terugbetalen.

Dat hebben de boeren volgens justitie verdiend door opzettelijk meer kippen te houden en meer mest te produceren dan waarvoor ze rechten betaalden.

Sjoemelkippen
Met die dierenrechten wordt in Nederland geregeld dat het aantal landbouwdieren niet boven een bepaald maximum uit komt. In totaal zes pluimveehouders stonden woensdag in Den Bosch voor de rechter omdat ze honderden of zelfs duizenden kippen méér hadden dan waarvoor ze rechten betaalden.

Weert
De hoogste eisen waren voor twee boeren uit Weert. Hen hangt een taakstraf van 240 en 120 uur boven het hoofd, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van achtereenvolgens 6 en 2 maanden. De eerste boer moet bovendien een kleine 350.000 euro die hij onterecht heeft verdiend terugbetalen, zijn plaatsgenoot krijgt wat het OM betreft een rekening van zo'n 164.000 euro.

Ysselsteyn
Een pluimveehouder uit Ysselsteyn hoorde een eis van 120 uur voorwaardelijke taakstraf en een boete van 75.000 euro. Dat bedrijf zou bovendien zo'n 295.000 euro moeten terugbetalen.

Voorwaardelijke boete
De vierde Limburgse verdachte, uit de gemeente Leudal, hoorde een eis van 80 uur werkstraf tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook hangt hem een boete van 15.000 euro boven het hoofd, al is daarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Verder wil het OM dat hij ruim 15.000 euro terugbetaalt.

Themazitting
De zes zaken werden behandeld tijdens een speciale themazitting. Daar zei de Officier van Justitie dat boeren die sjoemelen met het dierrechtensysteem, het milieu sterk belasten met de extra uitstof van onder meer stikstof, fosfaat en ammoniak. Ook hebben volgens het OM veel mensen in gebieden met veel veehouderijen last van longproblemen en stank, en is de kwaliteit van het grondwater door alle mest slecht.

Inval
De zitting volgt twee dagen na een grote inval van justitie en NVWA bij een adviesbureau in Heythuysen, dar veehouderijen op grote schaal zou hebben geholpen met het vervalsen van hun mestboekhouding.

Lees ook: Mestfraude: miljoenen in beslag genomen bij invallen in Limburg

Brabant
Naast de vier Limburgse kippenboeren stonden ook twee vakgenoten uit het Brabantse Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek voor de rechter. Ook tegen hen eist justitie taakstraffen, boetes en ontnemingen.

De uitspraak is over twee weken.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen