Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

OM eist tonnen van kippenboeren voor mestfraude

Geplaatst opwoensdag 21 november 2018 - 17:24

Een aantal van fraude verdachte pluimveehouders uit Weert, Leudal en Ysselsteyn moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt samen ruim 800.000 euro terugbetalen.

Dat hebben de boeren volgens justitie verdiend door opzettelijk meer kippen te houden en meer mest te produceren dan waarvoor ze rechten betaalden.

Sjoemelkippen
Met die dierenrechten wordt in Nederland geregeld dat het aantal landbouwdieren niet boven een bepaald maximum uit komt. In totaal zes pluimveehouders stonden woensdag in Den Bosch voor de rechter omdat ze honderden of zelfs duizenden kippen méér hadden dan waarvoor ze rechten betaalden.

Weert
De hoogste eisen waren voor twee boeren uit Weert. Hen hangt een taakstraf van 240 en 120 uur boven het hoofd, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van achtereenvolgens 6 en 2 maanden. De eerste boer moet bovendien een kleine 350.000 euro die hij onterecht heeft verdiend terugbetalen, zijn plaatsgenoot krijgt wat het OM betreft een rekening van zo'n 164.000 euro.

Ysselsteyn
Een pluimveehouder uit Ysselsteyn hoorde een eis van 120 uur voorwaardelijke taakstraf en een boete van 75.000 euro. Dat bedrijf zou bovendien zo'n 295.000 euro moeten terugbetalen.

Voorwaardelijke boete
De vierde Limburgse verdachte, uit de gemeente Leudal, hoorde een eis van 80 uur werkstraf tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook hangt hem een boete van 15.000 euro boven het hoofd, al is daarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Verder wil het OM dat hij ruim 15.000 euro terugbetaalt.

Themazitting
De zes zaken werden behandeld tijdens een speciale themazitting. Daar zei de Officier van Justitie dat boeren die sjoemelen met het dierrechtensysteem, het milieu sterk belasten met de extra uitstof van onder meer stikstof, fosfaat en ammoniak. Ook hebben volgens het OM veel mensen in gebieden met veel veehouderijen last van longproblemen en stank, en is de kwaliteit van het grondwater door alle mest slecht.

Inval
De zitting volgt twee dagen na een grote inval van justitie en NVWA bij een adviesbureau in Heythuysen, dar veehouderijen op grote schaal zou hebben geholpen met het vervalsen van hun mestboekhouding.

Lees ook: Mestfraude: miljoenen in beslag genomen bij invallen in Limburg

Brabant
Naast de vier Limburgse kippenboeren stonden ook twee vakgenoten uit het Brabantse Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek voor de rechter. Ook tegen hen eist justitie taakstraffen, boetes en ontnemingen.

De uitspraak is over twee weken.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen