Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist nog meer geld van 'brein' achter tuinbouwfraude

Geplaatst opmaandag 4 juni 2018 - 12:45

Het Openbaar Ministerie (OM) wil geen 31,3 miljoen euro, maar 33 miljoen euro zien van tuinbouwfraudeur Theo van K.

Zij ziet de man als 'het brein achter de grootschalige fraude in de tuinbouw, met name in Brabant en Limburg." Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Oost-Europese plukkers en stekers
Tientallen tuindersbedrijven in Limburg en Brabant verkochten jarenlang hun asperges, aardbeien en champignons al voor de oogst aan Poolse bedrijven. Een Pools uitzendbureau zorgde voor goedkope Oost-Europese plukkers of stekers en zo werd de schatkist voor miljoenen benadeeld. Dat geld zou onder andere via Luxemburgse banken naar Van K. en de directeuren van de bedrijven gaan.

Lees ook: OM eist 31,3 miljoen van 'brein' tuindersfraude

Megaschikking
Negentien betrokken tuinders troffen vorig jaar al een megaschikking met het OM. Ze accepteerden werkstraffen en moesten in totaal ruim 25 miljoen euro illegale winst terugbetalen. Wel kwam maandag naar voren dat er nog anderhalf miljoen euro van de tuinders vaststaat in Luxemburg. Ze kunnen het echter niet teruggeven aan de staat, omdat daarvoor de handtekening van Van K. nodig is.

De fraude liep begon in 2006 en kwam aan het licht tijdens een grote actiedag in juli 2010. Justitie viel toen bij meerdere bedrijven in Limburg en Brabant binnen.

In oktober begint de behandeling van de zaak.

Lees ook: Tuinders betalen 25 miljoen na fraude

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen