Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist jaren cel voor mishandelen natuursteenhandelaar

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 15:35

Het Openbaar Ministerie eist jaar 7,5 jaar cel tegen de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Venlonaar Jos Vialle. De 72-jarige handelaar in natuursteen en Chinese marmer werd op 22 maart 2014 dood gevonden in zijn woning in Well.

Uit sectie op het lichaam bleek dat Vialle is overleden aan hartfalen. Maar er waren ook verwondingen die door geweld zijn ontstaan, zoals gebroken ribben. Bovendien lag Vialle in een plas bloed.

Mirad T.
Volgens Justitie heeft de 43-jarige Mirad T
. het letsel toegebracht en kan hij daarom ook verantwoordelijk worden gehouden voor het overlijden van Vialle. Doodslag kan volgens Justitie niet worden bewezen, in tegenstelling tot mishandeling met de dood tot gevolg.

"Alleen al door de tijdspanne van een uur waarin dit is gebeurd is er een duidelijk verband, al kan dat nooit achteraf worden aangetoond", zo pleitte officier van Justitie Leonard Geuns.

Lees ook: Verdachte moord op Jos Vialle in Well vrij

Handtekeningen
De Turkse verdachte had de weken daarvoor meerdere keren contact met het slachtoffer. Hij wilde een perceel en een kunstwerk kopen voor in totaal 1,4 miljoen euro. Drie dagen voor de dood van Vialle werd een koopcontract getekend en zou het geld contant aan Vialle zijn betaald. Justitie gelooft dat niet en zegt dat de handtekeningen zijn vervalst.

Vervalst
Na de dood van Vialle wilde T. zijn geld terug en heeft hij beslag laten leggen op de woning en de grond van Vialle. Later heeft de civiele rechter de beslaglegging afgewezen omdat uit onderzoek bleek dat de handtekeningen inderdaad vervalst bleken.

Volgens Justitie is er een financieel motief en had T. belang bij de dood van Vialle, zodat hij daarna het geld bij de nabestaanden zou kunnen claimen.

Turkije
​T. werd enkele maanden na de dood van Vialle aangehouden, maar later weer vrijgelaten. Omdat hij nu in Turkije zit was hij woensdag niet de inhoudelijke behandeling aanwezig.

'Niet mishandeld'
Volgens zijn advocate heeft hij niets met de dood van Vialle te maken. "Hij is wel in die woning geweest, dat blijkt ook uit DNA-onderzoek, maar hij heeft het slachtoffer niet mishandeld", aldus advocate Irma Groenendijk. Toch gaat Justitie voor een celstraf, al hebben deskundigen geoordeeld dat er geen verband is tussen de verwondingen en de doodsoorzaak.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen