Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist jaren cel voor mishandelen natuursteenhandelaar

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 15:35

Het Openbaar Ministerie eist jaar 7,5 jaar cel tegen de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Venlonaar Jos Vialle. De 72-jarige handelaar in natuursteen en Chinese marmer werd op 22 maart 2014 dood gevonden in zijn woning in Well.

Uit sectie op het lichaam bleek dat Vialle is overleden aan hartfalen. Maar er waren ook verwondingen die door geweld zijn ontstaan, zoals gebroken ribben. Bovendien lag Vialle in een plas bloed.

Mirad T.
Volgens Justitie heeft de 43-jarige Mirad T
. het letsel toegebracht en kan hij daarom ook verantwoordelijk worden gehouden voor het overlijden van Vialle. Doodslag kan volgens Justitie niet worden bewezen, in tegenstelling tot mishandeling met de dood tot gevolg.

"Alleen al door de tijdspanne van een uur waarin dit is gebeurd is er een duidelijk verband, al kan dat nooit achteraf worden aangetoond", zo pleitte officier van Justitie Leonard Geuns.

Lees ook: Verdachte moord op Jos Vialle in Well vrij

Handtekeningen
De Turkse verdachte had de weken daarvoor meerdere keren contact met het slachtoffer. Hij wilde een perceel en een kunstwerk kopen voor in totaal 1,4 miljoen euro. Drie dagen voor de dood van Vialle werd een koopcontract getekend en zou het geld contant aan Vialle zijn betaald. Justitie gelooft dat niet en zegt dat de handtekeningen zijn vervalst.

Vervalst
Na de dood van Vialle wilde T. zijn geld terug en heeft hij beslag laten leggen op de woning en de grond van Vialle. Later heeft de civiele rechter de beslaglegging afgewezen omdat uit onderzoek bleek dat de handtekeningen inderdaad vervalst bleken.

Volgens Justitie is er een financieel motief en had T. belang bij de dood van Vialle, zodat hij daarna het geld bij de nabestaanden zou kunnen claimen.

Turkije
​T. werd enkele maanden na de dood van Vialle aangehouden, maar later weer vrijgelaten. Omdat hij nu in Turkije zit was hij woensdag niet de inhoudelijke behandeling aanwezig.

'Niet mishandeld'
Volgens zijn advocate heeft hij niets met de dood van Vialle te maken. "Hij is wel in die woning geweest, dat blijkt ook uit DNA-onderzoek, maar hij heeft het slachtoffer niet mishandeld", aldus advocate Irma Groenendijk. Toch gaat Justitie voor een celstraf, al hebben deskundigen geoordeeld dat er geen verband is tussen de verwondingen en de doodsoorzaak.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen