Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist in hoger beroep 24 jaar cel voor moorden Maastricht

Geplaatst opwoensdag 9 december 2020 - 11:24

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep 24 jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging tegen de 40-jarige Osama I. die in december 2017 twee inwoners van Maastricht doodstak en twee anderen zwaar verwondde.

Het OM volgt met deze eis de eerdere veroordeling, waarbij de rechtbank in Limburg de Syriër 24 jaar cel plus tbs met dwangverpleging oplegde. De rechtbank legde zes jaar meer op dan geëist omdat hij kennelijk alle leden van een familie wilde vermoorden.

Lees ook: Osama I. verschaft geen inzicht in motieven

Messteken
De Syriër sneed op 14 december 2017 eerst zijn Egyptische vriend Abbas de keel door en stak hem meerdere malen. Zo'n tien minuten later belde hij een eind verderop aan en stak de Syrische Nabila dood toen die de deur opendeed. Dochter Enas die haar moeder te hulp snelde stak hij in het gezicht. De dochter overleefde omdat overbuurman Jack ingreep en de Syriër met een moersleutel op zijn hoofd sloeg. Ook de buurman werd vervolgens gestoken. I. ging ervandoor, maar werd niet veel later gearresteerd door de politie.

Lees ook: Slachtoffer keek Osama I. in de ogen: 'De duivel'

Hogere eis
Justitie volgde in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank, waarbij het insteken op de dochter, Enas, poging tot moord wordt genoemd, en het insteken op de buurman poging tot doodslag. Voor de rechtbank had het OM de poging tot moord op Enas niet ten laste gelegd. Nu wel, en dat leidt tot een hogere eis, aldus de advocaat-generaal.

Lees ook: Proces moorden Maastricht in hoger beroep voor hof

Drugs
De rechtbank legde I. naast tbs ook een lange celstraf op omdat hij weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar was, maar dit aan zijn drugsgebruik te wijten heeft. Voor het hof ontkende I. dat hij drugs had gebruikt toen hij zijn daad beging, maar het OM hecht aan die verklaring geen geloof.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen