Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist celstraf tegen huisarts die seks had met patiënt

Geplaatst opdinsdag 29 mei 2018 - 10:49

Justitie heeft achttien maanden cel geëist tegen de huisarts uit Brunssum. De man heeft seks gehad met een patiënte.

Justitie eist een celstraf voor 'misbruik van wilsonbekwame en kwetsbaar persoon'. En voor misbruik maken van zijn 'gezag als dokter'.

De arts geeft toe seks met haar te hebben gehad. "Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren", zegt de huisarts. Volgens de officier van justitie heeft de huisarts de eed van Hippocrates geschonden. "Onbegrijpelijk dat deze verdachte nog aan het werk is: een huisarts die seks heeft met een patiënt in nood, dat kan niet."

Paniekaanval
Volgens de arts lokte de vrouw het uit. Toen hij haar borst onderzocht, zei zij dat ze het geslachtsdeel van de huisarts wilde zien. Justitie vindt het vreemd dat er een borstonderzoek werd gedaan. De arts bezocht de vrouw na een paniekaanval. "Waarom moet u van iemand in paniek de borst onderzoeken?", wil de officier van justitie weten.

Geen slip
"Toen zij zich uitkleedde had ze geen slip aan. Ik ben erin meegegaan vanwege een heftige periode. Ik had het moeten afkappen", verklaarde de huisarts geëmotioneerd. De arts had een conflict met een collega. Hierdoor was hij kwetsbaar en had hij stress en spanning.

Tweepersoonsbed
Na de seks moest de huisarts weg voor een spoedgeval. "Zij wilde dat ik bleef: 'Ik heb een tweepersoonsbed boven'. Maar ik moest en wilde weg." Na het voorval heeft hij haar doorverwezen naar een andere dokter. Daarna heeft hij haar nog wel opgezocht. "Ik wilde haar niet omkopen om te zwijgen. Wel zocht ik haar op om de zaak te bespreken. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen."

Lees ook: Brunssumse huisarts bekent seks met patiënte

Kwetsbaar
De advocaat van de huisarts bestrijdt dat de patiënte wilsonbekwaam was. "Ze wist wel degelijk waarmee ze bezig was. Ze vroeg zelfs om een condoom", zo legt de advocaat uit. Hij ziet haar ook niet als kwetsbaar. Ook zou de vrouw een bericht hebben gestuurd naar een vriend: 'Ik ga drie ton eisen en ik maak zijn praktijk kapot.' De advocaat vindt de eis veel en veel te hoog. "Dit zou desastreus zijn voor zijn praktijk." De advocaat pleit voor een taakstraf, of een voorwaardelijke celstraf.

De advocaat van de vrouw eist overigens 20.000 euro voor psychische schade.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen