Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist in beroep vier jaar cel voor beramen aanslag Wilders

Geplaatst opdinsdag 9 maart 2021 - 17:06

Als het aan justitie ligt, gaat de 63-jarige Dirk J. uit Hoensbroek in hoger beroep vier jaar de cel in voor het beramen van een moordaanslag op PVV-leider Geert Wilders.

De Hoenbroekenaar werd eind juni 2019 vrijgesproken door de rechtbank in Maastricht, maar daar was het Openbaar Ministerie (OM) het niet mee eens. Justitie ging in hoger beroep en heeft dinsdag in het gerechtshof in Den Bosch vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de man.

Lees ook: Vrijspraak voor beramen moordaanslag op Wilders

Met de dood bedreigen
Twee jaar geleden heeft de Hoensbroekenaar de politicus in Heerlen met de dood bedreigd. De PVV-frontman was daar in het kader van een campagneactiviteit voor de Provinciale Statenverkiezingen. De man had een bijl en twee stanleymessen bij zich. Hij zou tegen een agent hebben gezegd dat hij 'dat varken de kop in wilde slaan'. Ook gedroeg hij zich volgens het OM zodanig dat het duidelijk was dat de Hoensbroekenaar de intentie had om Wilders te vermoorden.

Misplaatste grap
De rechters in Maastricht waren er niet van overtuigd dat de man Wilders om het leven wilde brengen. De rechtbank sprak van een misplaatste grap van de Hoensbroekenaar, maar het OM zag dit absoluut niet als een grap en ging daarom in hoger beroep.

"Je kunt niet zomaar alles passeren wat de politie secuur opschrijft met de stelling dat de verdachte het maar als grap bedoelt. Voor de alerte politie en voor Wilders is het allerminst een grap", stelt de aanklager in hoger beroep.

Lees ook: OM eist 4 jaar cel voor beramen aanslag op Wilders in Heerlen

Het gerechtshof in Den Bosch laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet in deze zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen