Overslaan en naar de inhoud gaan

OM eist 1 jaar cel en tbs voor brute overval in Maastricht

Geplaatst opwoensdag 23 maart 2016 - 6:26

Het OM eeft een jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 44-jarige, op Curaçao geboren Maastrichtenaar die vorig jaar, gewapend met een mes, het filiaal van parfumerie Ici Paris in Maastricht overviel.

Een medewerkster van de parfumerie aan de Wyckerbrugstraat werd op 1 oktober tijdens de overval door de dader gegijzeld, aan haar haren door de winkel gesleurd en gestoken met het mes van de overvaller.

Lees ook: Gewonde bij gewapende overval op winkel Maastricht

Geïntimideerd
De medewerkers van het filiaal van Ici Paris waren extra alert toen de Maastrichtenaar die avond de winkel binnenkwam. Twee dagen eerder had dezelfde man tot drie keer toe dure parfums gestolen. Tot een directe confrontatie kwam het toen niet omdat medewerkers verbaal geïntimideerd waren en op afstand bleven.

Mes op keel
Deze keer echter greep de dader een medewerkster en zette die een bijna dertig centimeter lang mes op de keel. Op beelden van bewakingscamera’s was gisteren in de rechtbank te zien hoe de man stekende bewegingen maakte in de richting van zijn gijzelaar, andere medewerkers en winkelend publiek. Bij een van die bewegingen raakte hij de medewerkster met het mes in de arm.

Later dwong de overvaller de medewerkster op de knieën, sleepte haar aan de haren een stuk door de winkel en hield de vrouw in bedwang door haar tussen zijn benen te klemmen. Ondertussen zou hij gedreigd hebben mensen neer te steken.

Strafblad
Toen de politie arriveerde, ging de dader in eerste instantie, met zijn gijzelaar in de armen, op de grond liggen. Op zeker moment liet hij echter het mes vallen, waarop agenten de man in de boeien konden slaan. De Maastrichtenaar, die dinsdag niet op zitting verscheen, heeft een strafblad met daarop onder andere meerdere diefstallen en mishandelingen.

Mentaal beperkt
Volgens psychologische en psychiatrische rapporten is de man mentaal beperkt en was hij die avond psychotisch, waarschijnlijk onder invloed van cannabis en cocaïne. Specialisten geven aan dat de man zich moeilijk laat behandelen. Vandaar ook de eis van tbs met dwangverpleging.

De verdediging ziet wel nog hoop voor behandeling en vraagt de Maastrichtenaar ontoerekeningsvatbaar te verklaren en hem op te nemen in een kliniek.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Forse celstraf voor verzamelaar bidprentjes uit Maastricht
Justitie eist dezelfde straf tegen twee overvallers
Tbs en jaar cel geëist voor misbruik 11-jarige jongen
'Vrouw uit Kerkrade pleegt overval maar is geen crimineel'
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen