Overslaan en naar de inhoud gaan

OM in beroep na lage straffen in helikopterzaak

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 13:05

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij het vonnis van rechtbank Amsterdam in de zogeheten helikopterzaak en gaat in hoger beroep.

De rechtbank kwam tot veel lagere straffen dan het OM had geëist. Volgens de rechtbank is het bewijs voor een poging tot kaping van een helikopter en een poging tot bevrijding van een gevangene niet geleverd.

Mening Openbaar Ministerie
Volgens de rechtbank waren de verdachten nog niet begonnen aan de uitvoering van deze misdrijven, doordat de politie ingreep. Het OM ziet dat anders. Volgens het OM had de groep zich voorzien van zware wapens en het had er alle schijn van dat grof geweld niet zou worden geschuwd als de operatie volgens plan was doorgegaan. De verdachten zijn wél begonnen met het uitvoeren van een kaping en is er dus sprake van een poging. Met het tijdig ingrijpen door de politie is voorkomen dat er onschuldige slachtoffers zijn gevallen, vindt het OM.

Uitspraak rechtbank
De rechtbank legde drie verdachten straffen van dertig maanden cel op voor het voorbereiden van de kaping, wat een lichter misdrijf is dan een poging. Tegen hen was tot negen jaar geëist. Drie verdachten gaan geheel vrijuit, twee anderen kregen tot een jaar cel voor wapenbezit. Bij deze vijf kon volgens de rechtbank niet worden vastgesteld dat zij wisten van de kaping.

Lees meer: Lagere celstraffen opgelegd in ontsnappingszaak helikopter

Benaouf A.
Het OM verdenkt de groep van negen mannen (20 tot 54 jaar oud) ervan op 11 oktober vorig jaar de crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te hebben willen bevrijden. Hiertoe werd een helikopter gehuurd, die na een tussenlanding zou worden gekaapt. De politie had al lucht gekregen van de ophanden zijnde operatie en greep voor de kaping in. De politie schoot op de dag van voorgenomen bevrijding een 30-jarige verdachte op de vlucht dood.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen