Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: alle Hells Angels-activiteiten beëindigen

Geplaatst opwoensdag 6 maart 2019 - 10:11

De motorclub Hells Angels moet verboden worden. Dat betoogt het Openbaar Ministerie de komende dagen in de rechtbank in Utrecht.

"We zijn hier vandaag om een einde te maken aan alle Hells Angels-activiteiten", zei de officier van justitie woensdagochtend aan het begin van de civiele procedure.

Geweld faciliteren
Samen met de politie heeft het OM in een document van 1500 pagina's vastgelegd waarom de motorclub zou moeten worden verboden. In de rechtbank wordt daar een verkorte versie van gegeven. Volgens justitie 'verheerlijkt en faciliteert' de motorclub geweld en andere misdrijven.

Kerkrade
Het OM wijst bijvoorbeeld op het in brand steken van café Dacus in Kerkrade, in maart 2015. Cor S., toen kandidaat-lid van de Hells Angels, kreeg tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Het motief voor het in brand steken van dat café, dat ook wel bekend stond als het Bandidoscafé van Kerkrade, was volgens het OM de felle territoriumstrijd tussen de rivaliserende bikerbendes. Een gezin met jonge kinderen dat boven het café woonde ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Lees ook: 10 jaar cel voor brandstichting Kerkraads bikercafé

Onderafdeling
Het OM heeft de rechtbank gevraagd om een verbod op de buitenlandse corporatie de Hells Angels Motorcycle Club en de Nederlandse onderafdeling Hells Angels MC Holland. Zij komen later aan het woord om zich te verdedigen. In onze provincie zitten de chapters South City en Limburg.

29 mei
Voor de zaak zijn woensdag en donderdag de hele dag uitgetrokken en komende weken zijn er nog twee uitloopdagen. Op 29 mei wordt de uitspraak verwacht. Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden.

Verboden
De afgelopen jaren werden wel de motorclubs
Bandidos en Satudarah in civiele procedures door de rechter verboden. Onlangs begon het OM eveneens een procedure om No Surrender te laten verbieden.

Lees ook: Deur geopend voor Bandidos: géén geheel verbod

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen