Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: agressieve bidprentjesverzamelaar hoeft niet de cel in

Geplaatst opvrijdag 25 september 2020 - 13:57

De hardnekkige bidprentjesverzamelaar Rafaël N. uit Maastricht hoeft na bijna 300 dagen voorarrest wat het OM betreft niet langer de cel in.

Wel wil justitie dat er een voorwaardelijke straf boven zijn hoofd blijft hangen.

Bidprentjeshonger
In de rechtbank van Maastricht kwam het vrijdag na ruim twee jaar eindelijk tot een eis tegen de 52-jarige N. voor de soms gewelddadige, soms gewiekste manieren waarop de man zijn honger naar bidprentjes stilde. Het OM eiste 500 dagen cel, waarvan 201 dagen voorwaardelijk. De andere 299 dagen zat N. al in voorarrest.

Lees ook: Justitie vergeet bidprentjesboef en moet zaak uitstellen

Oplichting
Volgens het OM maakte N. zich in 2017 verschillende keren schuldig aan oplichting. Hij deed zich voor als medewerker van een parochie of begrafenisonderneming en bezocht nabestaanden van mensen die kort daarvoor waren overleden. Met een smoes vroeg hij dan om bidprentjes, rouwkaarten, uitnodigingen voor koffietafels en zelfs om overlijdensakten. Een bezoekje aan een weduwe in Valkenburg liep zelfs uit op een duw- en trekpartij met het hoogbejaarde slachtoffer. Diefstal met geweld, volgens het Openbaar Ministerie.

Mishandeling
In een verzorgingstehuis in Maastricht liep de verzamelwoede van N. uit op een vechtpartij tussen de verdachte en het personeel, dat niet wilde dat N. de bewoners lastigviel. Omdat N. daarbij een medewerker zou hebben geslagen en bij de keel hebben gegrepen, stond ook mishandeling op de dagvaarding.

Berucht
De verzamelaar is in Maastricht al tientallen jaren actief en werd al verschillende keren veroordeeld. De met een autistische stoornis kampende verdachte kreeg zelfs tbs opgelegd. Hij is in Maastricht dan ook berucht, zowel bij bejaardencentra waar hij vaak op bidprentjesjacht ging, als bij de politie die steeds meldingen krijgt over de agressieve verzamelaar.

Lees ook: Fetisjist slaat opnieuw toe: alles voor een bidprentje

Tunnelvisie
Die twijfelachtige reputatie van de verdachte is voor advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen juist een reden om het bewijs in twijfel te trekken. Want geen van de mensen die bezoek kregen van N, heeft hem daadwerkelijk geïdentificeerd, zei de raadsman op zitting. "De politie is er zo op gebrand om de verdachte weer achter tralies te krijgen, dat ze er klakkeloos van uit is gegaan dat het om N. gaat." Ook haalde de advocaat tegenstrijdigheden in verklaringen erbij om aan te tonen dat de politie in het onderzoek lijdt aan tunnelvisie. Daarvoor werden op zitting ook nog twee agentes gehoord. Zij namen in 2018 een aangifte van bidprentjesdiefstal op, die volgens de advocaat niet strookt met een latere verklaring bij de rechter-commissaris.

Raadsman Van Berge Henegouwen verzocht dan ook om vrijspraak. "En als u dan toch een straf oplegt, laat het dan een voorwaardelijke zijn want we zien dat een stok achter de deur er toch voor zorgt dat de verdachte zich beter gedraagt", sloot hij af.

De rechtbank doet op 9 oktober uitspraak.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen