Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren wil opheldering Bovens over inhuren (ex-)politici

Geplaatst opdinsdag 2 juli 2019 - 17:00

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft gouverneur Theo Bovens, commissaris van de Koning, om opheldering gevraagd naar aanleiding van berichtgeving over het toekennen door het provinciebestuur van baantjes aan ex-politici

Ollongren wil onder meer weten of er regels of wetten zijn overtreden, en waarom Limburg een regel die andere provincies hanteren tegen draaideurgedrag heeft geschrapt.

Gedragscode
Het NRC en De Limburger brachten vorige week het nieuws dat Limburg ex-politici aan betaalde klussen helpt. Daarbij werden aanbestedingsregels overtreden en de gedragscode bestuurlijke integriteit geschonden, aldus de kranten.

'Provincie verantwoordelijk'
Ollongren heeft gouverneur Theo Bovens om een officiële reactie gevraagd. Vooruitlopen op stappen vanuit Den Haag wil de minister niet. Ze wijst erop dat het provinciebestuur de Zuidelijke Rekenkamer vorige week heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar de benoemingen. De provincie is in eerste instantie verantwoordelijk, aldus Ollongren.

Tweede Kamer wantrouwend
De Tweede Kamer lijkt niet veel vertrouwen te hebben in het zelfreinigend vermogen van de provincie. "Wat zegt dat over het besef van integriteit in deze provincie?", zei D66-Kamerlid Monica den Boer over het ontbreken van een regel tegen draaideurgedrag in Limburg. "Hoe kan het dat deze provincie zo'n slappe gedragscode kent, gezien de eerdere voorvallen?"

Overbodig
Ronald van Raak (SP) lijkt de vraag om opheldering overbodig te vinden. "De minister vraag de gouverneur hoe het zit. Maar ik ben bang dat we dat al redelijk weten. Regels worden niet gehandhaafd, maar gebogen of afgeschaft. Het is wel veel gevraagd voor diezelfde politieke top in Limburg om zichzelf te corrigeren."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen