Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren: 'Moeilijke taak voor interim-gouverneur'

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 16:21

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken benadrukt dat ze zich zorgen maakt om de bestuurscrisis in Limburg. "Het is belangrijk dat de waarnemend gouverneur ervoor zorgt dat er verbetering komt in de omgang met integriteit."

Ollongren stelde vrijdagmiddag VVD-er Johan Remkes aan als waarnemend gouverneur. "Ik heb hem bereid gevonden om deze moeilijke taak op zich te nemen."

Lees ook: Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Dringend een oplossing
Remkes moet volgens Ollongren een oplossing vinden voor de 'problematische bestuurscultuur in Limburg'. Een cultuur waar ze zich naar eigen zeggen grote zorgen om maakt. De waarnemend gouverneur heeft de opdracht om een goed integriteitsbesef te realiseren: "Die taak heb ik hem meegegeven", aldus Ollongren.

Ollongren over de bestuurscultuur in Limburg:

Video: L1

Daarnaast neemt de waarnemend gouverneur alle bestuurlijke taken op zich totdat er een nieuw college is gevormd. Dit moet snel gebeuren, benadrukte Ollongren: "Limburg moet bestuurd worden."

Johan Remkes
De keuze voor Johan Remkes als waarnemend gouverneur is volgens Ollongren gestoeld op de ruime ervaring van de VVD-er, mede als commissaris van de Koning en waarnemend burgemeester van Den Haag. "Er is een waarnemer van statuur nodig om deze crisis op te lossen."

Grote opgave
Ze onderschrijft dat Remkes voor een grote opgave staat, met name omdat de Gedeputeerde Staten zijn opgestapt. Ze vindt dan ook dat er snel een nieuw college gevormd moet worden.

Definitieve gouverneur
Ook heeft Ollongren met Provinciale Staten gesproken over de profielschets voor een definitieve, kroonbenoemde gouverneur. "Ik sluit niet uit dat er over zes maanden al een nieuwe gouverneur zou kunnen zijn. Ergens in het najaar lijkt me een goed moment."

Ollongen over de waarnemende en definitieve gouverneur:

Video: L1

Affaire Vrehen
Oud-gouverneur Theo Bovens maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en zou zich een te hoog salaris hebben uitbetaald. Alle gedeputeerden stapten op in de nasleep van het subsidieschandaal.

Theo Bovens
Ollongren geeft vrijdag aan veel respect te hebben voor het besluit van Bovens: "Hij Heeft ongelofelijk veel gedaan voor Limburg. Heeft zich met hart en ziel ingezet. Daar heb ik niets anders dan waardering voor. Ook voor het feit dat hij nu het moment heeft gekozen om een stap op zij te zetten en ruimte te maken voor een waarnemer." Bovens laat via Twitter weten Ollongren volledig te vertrouwen in de benoeming van Remkes als waarnemend gouverneur. "Zie uit naar een warme overdracht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen