Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren: 'Moeilijke taak voor interim-gouverneur'

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 16:21

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken benadrukt dat ze zich zorgen maakt om de bestuurscrisis in Limburg. "Het is belangrijk dat de waarnemend gouverneur ervoor zorgt dat er verbetering komt in de omgang met integriteit."

Ollongren stelde vrijdagmiddag VVD-er Johan Remkes aan als waarnemend gouverneur. "Ik heb hem bereid gevonden om deze moeilijke taak op zich te nemen."

Lees ook: Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Dringend een oplossing
Remkes moet volgens Ollongren een oplossing vinden voor de 'problematische bestuurscultuur in Limburg'. Een cultuur waar ze zich naar eigen zeggen grote zorgen om maakt. De waarnemend gouverneur heeft de opdracht om een goed integriteitsbesef te realiseren: "Die taak heb ik hem meegegeven", aldus Ollongren.

Ollongren over de bestuurscultuur in Limburg:

Video: L1

Daarnaast neemt de waarnemend gouverneur alle bestuurlijke taken op zich totdat er een nieuw college is gevormd. Dit moet snel gebeuren, benadrukte Ollongren: "Limburg moet bestuurd worden."

Johan Remkes
De keuze voor Johan Remkes als waarnemend gouverneur is volgens Ollongren gestoeld op de ruime ervaring van de VVD-er, mede als commissaris van de Koning en waarnemend burgemeester van Den Haag. "Er is een waarnemer van statuur nodig om deze crisis op te lossen."

Grote opgave
Ze onderschrijft dat Remkes voor een grote opgave staat, met name omdat de Gedeputeerde Staten zijn opgestapt. Ze vindt dan ook dat er snel een nieuw college gevormd moet worden.

Definitieve gouverneur
Ook heeft Ollongren met Provinciale Staten gesproken over de profielschets voor een definitieve, kroonbenoemde gouverneur. "Ik sluit niet uit dat er over zes maanden al een nieuwe gouverneur zou kunnen zijn. Ergens in het najaar lijkt me een goed moment."

Ollongen over de waarnemende en definitieve gouverneur:

Video: L1

Affaire Vrehen
Oud-gouverneur Theo Bovens maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en zou zich een te hoog salaris hebben uitbetaald. Alle gedeputeerden stapten op in de nasleep van het subsidieschandaal.

Theo Bovens
Ollongren geeft vrijdag aan veel respect te hebben voor het besluit van Bovens: "Hij Heeft ongelofelijk veel gedaan voor Limburg. Heeft zich met hart en ziel ingezet. Daar heb ik niets anders dan waardering voor. Ook voor het feit dat hij nu het moment heeft gekozen om een stap op zij te zetten en ruimte te maken voor een waarnemer." Bovens laat via Twitter weten Ollongren volledig te vertrouwen in de benoeming van Remkes als waarnemend gouverneur. "Zie uit naar een warme overdracht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen