Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 5:54

Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA).

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

Brief
Op de agenda van de Statenvergadering staat een brief van de Limburgse burgemeesters met de dringende oproep er alles aan te doen om te voorkomen dat zaken in Limburg stilvallen. Verder komt ook een brief van Bovens aan de orde over welke dringende zaken moeten worden afgehandeld voordat een nieuw provinciebestuur wordt gekozen.

Lees ook: Oproep burgemeesters: 'Laat Limburgse raderen doorwerken'

Affaire-Vrehen
De bestuurscrisis in Limburg ontstond na een publicatie in NRC over voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die moest in 2009 opstappen wegens de schijn van belangenverstrengeling. Na zijn vertrek werd hij directeur van landschapsbeheerder IKL. Volgens NRC sluisde hij daar vele tonnen aan onder meer provinciale subsidies door naar eigen werkmaatschappijen, en bovendien was zijn salaris bovenmaats.

Video: L1

Motie
Omdat de provincie het allemaal liet gebeuren, kwam de PVV vorige week met een motie van wantrouwen tegen Gedeputeerde Staten en de gouverneur. Die hielden de eer aan zichzelf en stapten op, voordat de motie in stemming kwam.

Bovens
Theo Bovens bleef aan als waarnemer, maar heeft inmiddels aan Ollongren aangegeven eerder weg te willen. Naar eigen zeggen heeft hij de afgelopen week diep nagedacht of het goed voor hem en voor Limburg is om als gouverneur aan te blijven. Hij kwam tot het besluit "dat het voor mij vrijwel onmogelijk is om zowel de vertrekkende gouverneur te zijn als de gouverneur die gelijktijdig in zijn eentje het college van Gedeputeerde Staten vormt in afwachting van een nieuw college".

Video: L1

Lees ook: Gouverneur wil sneller weg: minister zoekt waarnemer

Het debat is om 9:30 uur live te volgen bij 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond