Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 5:54

Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA).

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

Brief
Op de agenda van de Statenvergadering staat een brief van de Limburgse burgemeesters met de dringende oproep er alles aan te doen om te voorkomen dat zaken in Limburg stilvallen. Verder komt ook een brief van Bovens aan de orde over welke dringende zaken moeten worden afgehandeld voordat een nieuw provinciebestuur wordt gekozen.

Lees ook: Oproep burgemeesters: 'Laat Limburgse raderen doorwerken'

Affaire-Vrehen
De bestuurscrisis in Limburg ontstond na een publicatie in NRC over voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die moest in 2009 opstappen wegens de schijn van belangenverstrengeling. Na zijn vertrek werd hij directeur van landschapsbeheerder IKL. Volgens NRC sluisde hij daar vele tonnen aan onder meer provinciale subsidies door naar eigen werkmaatschappijen, en bovendien was zijn salaris bovenmaats.

Video: L1

Motie
Omdat de provincie het allemaal liet gebeuren, kwam de PVV vorige week met een motie van wantrouwen tegen Gedeputeerde Staten en de gouverneur. Die hielden de eer aan zichzelf en stapten op, voordat de motie in stemming kwam.

Bovens
Theo Bovens bleef aan als waarnemer, maar heeft inmiddels aan Ollongren aangegeven eerder weg te willen. Naar eigen zeggen heeft hij de afgelopen week diep nagedacht of het goed voor hem en voor Limburg is om als gouverneur aan te blijven. Hij kwam tot het besluit "dat het voor mij vrijwel onmogelijk is om zowel de vertrekkende gouverneur te zijn als de gouverneur die gelijktijdig in zijn eentje het college van Gedeputeerde Staten vormt in afwachting van een nieuw college".

Video: L1

Lees ook: Gouverneur wil sneller weg: minister zoekt waarnemer

Het debat is om 9:30 uur live te volgen bij 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen